Achizitionarea unei turbosuflante second hand ar putea fi o oferta buna, mai ales daca stii ce verificari sunt necesare pentru a te asigura ca este in stare perfecta de functionare.
Iata ce ar trebui sa ai in vedere cand cumperi o turbosuflanta second hand, defectele pe care ar trebui sa le cauti si sa le eviti.
Verifica daca se aude ceva cand o agiti
Primul test, si cel mai simplu, este sa ridici turbosuflanta si sa o agiti. Daca sesizezi ca zboara obiecte din ea, ca roata turbinei si a compresorului nu se rotesc in acelasi timp, este recomandat sa renunti la ea.
Verifica roata compresorului
Urmatorul pas este inspectia rotii compresorului. Pentru orice defectiune a rulmentului exista o eroare a rotii compresorului. Cand roata, care merge inainte si inapoi, este in contact cu carcasa, lamelele ajung sa fie prost orientate.
Verifica marginile rotii compresorului
Roata compresorului are multe caneluri in partea din fata. Ele se pot reface si curata. Totodata, verificati marginile rotii care trebuie sa fie netede. Daca simtiti chiar si mici denivelari, inseamna ca roata a intrat in contact cu carcasa si este mai bine sa renunti la ea.
Verifica jocul in interiorul si in afara turbocompresorului
Majoritatea modelelor de rulmenti pot rezista la un mic joc lateral (stanga – derapta) sau vertical (sus – jos), dar atunci cand exista un joc de intrare – iesire nu este bine deloc. Inelul pistonului nu se misca, dar arborele intre si iese si taie canelura de pe ax.
Verifica daca exista avarii la turbina
Sa stii ca nu exista arbori de turbina si capete din doua piese. Daca observi acest lucru, ceva s-a rupt la sudura de fuziune si este recomandat sa renunti la acea turbosuflanta.
Cauta probleme de supratensiune
Un alt lucru la acre ar trebui sa fii atent sunt semnele de supratensiune. Orice problema care provoaca suprasolicitarea, cum ar fi piulite de blocare aspirate, genereaza semne pe interiorul alezajului de care ar trebui sa tii cont.
Fii atent la semnele de deteriorare laterala
Verifica daca sunt prezente marcaje stralucitoare pe marginile turbinei. Orice deteriorare laterala lasa urme stralucitoare pe marginea turbinei chiar in punctele in care loveste alezajul.
La fel ca si roata compresorului – vei simti o mica denivelare cu unghia. Daca simti orice astfel de denivelare, e semn ca roata s-a uzat in contact cu marginile alezajului.
Verifica existenta fisurilor
Daca observi stifturi sparte, fisuri masive pe carcasa sau taieturi de canelura este mai bine sa renunti la acea turbosuflanta second hand. Ea s-ar putea reconditiona, dar cu costuri foarte mari.
Probleme care nu se pot vedea
Cele mai problematice daune sunt cele care nu se pot vedea. Astfel, o canelura a inelului pistonului pe partea inferioara si o canelura externa pot duce la acumularea de rugina si la deteriorarea rapida.
Aceste daune nu se pot vedea decat daca turbosuflanta este complet dezasamblata, dar pot fi semnalate de semnele de uzura externe, sau de micile jocuri de arbore.
1 comment
Mi-a placut articolul, multumesc mult pentru link!
Comments are closed.