Cand se strica planetara si ce este aceasta piesa

0 Shares
0
0
0

Fiecare sofer ar trebui sa aiba cateva idei despre ce contine masina lui. Piesele care se defecteaza si cum se inlocuiesc, dar mai ales care este gradul de urgenta al schimbarii. Piesa care transmite enegia cinetica spre roti – planetara, cum stim cand se strica planetara si ce este aceasta piesa?

Aceasta piesa auto este parte din sistemul de transmisie. Prin planetara, energia cinetica se transmite spre roti, de la motor. Planetara este reprezentata de un ax cadranic ce are doua articulatii la capete.

Aceste capete se numesc capete de planetara. Axul cadranic este confectionat din otel si cupleaza cele doua capete. Planetara face mai usoara miscarea rotilor la denivelari si la invartirea volanului.

Cand vine vorba de defectarea planetarei, acest lucru este posibil la masinile cu tractiune pe fata. Acestea se defecteaza in cazul in care nu circulam corect. La masinile cu tractiune pe fata se defecteaza mult mai repede deoarece pe articulatia planetarein se exercita forta in plus.

Ca fiecare piesa auto, planetara emite semnale atunci cand se defecteaza. La plecarea de pe loc, daca planetara s-a defectat, veti auzi un zgomot intens. Pe de alta parte, cum planetara este parte din transmisie, la virajele puternice s-ar putea sa auziti batai crescatoare in functie de viteza cu care circulati.

Articulatia numita tripoda se uzeaza din cauza ruperii burdufului de planetara. In acest fel intra reziduuri si vaselina se pierde. La un moment dat se intampla si acest lucru, asadar cel mai indicat este sa mergeti la un service auto. In functie de gradul de deteriorare se poate inlocui toata planetara sau doar capul de planetara.

Defectarea planetarei nu aduce nimic benefic de altfel, insa trebuie sa mergeti neaparat cu masina in service daca aceasta da semne ca ar ceda. In caz contrar, veti ramane cu masina in drum, in cel mai bun caz.

Burduful are rolul de a proteja capul de planetara impotriva ruperii din cauza ruginii. In timpul mersului, daca planetara cedeaza, se pot petrece accidente foarte grave. Recomandat este sa verificati planetara, mai ales daca ati cumparat o masina mai veche cu tractiune pe fata.

Burduful da semne vizibile ca s-a rupt, asadar poti vedea indicii pe janta, pe bratul interior, pe aparatoarea de la roata, anvelopa sau in locul unde ati parcat masina ( pete de vaselina). Ruperea burdufului nu poate fi ignorata, atat timp cat va da semne vizibile.

Motive pentru care se poate rupe burduful:

  • Materialul este de calitate slaba
  • Colierul a fost montant incorect si se desprinde de burduf
  • Din cauza pietrelor care ajung la burduf in timpul mersului cu viteza
  • Suprasolicitare pe viraje
  • Intindere maxima – se desprinde de capul planetarei

Schimbarea planetarei se face doar la un service specializat, nu de sofer! Este posibil sa poata fi inlocuita doar o parte a planetarei, respectiv axul sau burduful.

Daca optezi pentru schimbarea doar a unei parti, trebuie sa stii ca este destul de costisitor si mai avantajos este sa inlocuiesti intreaga planetara. Asigura o buna functionare a masinii, atat pentru siguranta ta, cat si a celorlalti.

0 Shares
You May Also Like