Somnul REM: De ce este important?

Somnul REM: De ce este important?

0 Shares
0
0
0

Somnul REM este o etapa a somnului care se caracterizeaza prin tonus muscular scazut, miscari rapide ale ochilor si vise. Este prezent la toate mamiferele si are proprietati fiziologice unice care il deosebesc de somnul non-REM.

Puncte cheie despre somnul REM:

  • Asociat cu visele
  • Miscari rapide ale ochilor
  • Muschii sunt paralizati

Despre SOMNUL REM

Aceasta etapa a somnului este, de asemenea, cunoscuta sub numele de “somn paradoxal”, sau “somn desincronizat”, datorita asemanarilor fiziologice cu starile de veghe ale unei persoane; care include undele cerebrale de joasa tensiune, rapide, desincronizate.

Se crede ca activitatea chimica si electrica care regleaza aceasta faza de somn provine din trunchiul cerebral, iar acest lucru se caracterizeaza cel mai ales printr-o combinatie a unei abundente de acetilcolina (un neurotransmitator) si absenta aproape completa a serotoninei, histaminei si noradrenalinei (neurotransmitatori de monoamina).

Somnul REM punctat este imediat precedat de unde ponto-geniculo-occipitale (PGO), care sunt explozii electrice de activitate provenite din trunchiul cerebral.

Aproximativ la fiecare sase secunde in timpul tranzitiei de la somnul profund la cel paradoxal, aceste unde apar in grupuri si dureaza intre unu si doua minute. Atunci cand se deplaseaza in cortexul vizual, ei prezinta cea mai mare amplitudine, provocand astfel miscari rapide ale ochilor in somnul paradoxal.

Somnul REM si energia creierului

REM, energia creierului masurata prin metabolismul glucozei si oxigenului, este egala sau depaseste consumul de energie in trezire. In comparatie cu somnul profund cu unde lente, atat paradoxal si somn de veghe implica o utilizare mai mare de acetilcolina (neurotransmitator), care poate explica bine undele cerebrale mai repede. Monoamina neurotransmitatori serotonina, histamina, si noradrenalina sunt complet indisponibile.

S-a descoperit ca injectiile cu inhibitor de acetylcholinesterase pot induce somn paradoxal atat la om, cat si la alte animale care se confrunta deja cu somnul cu unde lente.

 Acest inhibitor creste in mod eficient acetilcolina disponibile. Carbachol are o influenta similara, mimand efectul acetilcolinei asupra neuronilor. Aceleasi injectii la oamenii treziti produc somn paradoxal, dar numai atunci cand neurotransmitatorii de monamina sunt deja epuizati.

Acid gamma – aminobutiric (GABA) si Orexin sunt doua alte neurotransmitatori care par sa promoveze veghe, reduce in timpul somnului profund, si pentru a preveni somnul paradoxal. Modificarile chimice ale creierului indica continuarea oscilatiei periodice, spre deosebire de schimbarile bruste ale modelelor electrice.

 Vezice este somnul rem si cum poti sa profiti de informatiile pe care le cunosti.

Rolul trunchiului cerebral in somnul REM

In timpul somnului REM, activitatea neuronala pare sa provina din trunchiul cerebral, in special in locus coeruleus si tegmentum pontina.

Conform teoriei sintezei de activare sugerata de Allan Hobson si Robert McCarley in 1975-1977, controlul somnului REM implica cai de neuron REM-on si REM-off in trunchiul cerebral. REM-on neuroni sunt in principal colinergice, ceea ce inseamna ca acestea implica acetilcolina; in timp ce neuronii REM-off activeaza noradrenalina si serotonina, care, printre alte functii, depasesc neuronii REM-on. S-a sugerat de Hobson si McCarley ca neuronii REM-on stimuleaza neuronii REM-off, devenind astfel mecanismul pentru ciclismul care are loc intre somnul REM si cel non-REM. Ecuatiile Lotka-Volterra au fost folosite pentru a explica aceasta relatie inversa ciclica.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like