Planta de aloe vera este una extrem de populara in randul romanilor, proprietatile deosebite ale acesteia o face indispensabila! In afara de aspectul estetic deosebit planta are si numeroase proprietati benefice pentru organism. Utilizate din cele mai vechi timpuri, calitatile deosebite i-au fost confirmate in prezent prin studii realizate de specialistii din nutritie si sanatate.
Gelul pur extras din frunzele de aloe este un panaceu, reprezinta remediu pentru probleme digestive, afectiuni ale gingiilor, infectii, guturai, afectiuni ale stomacului, ficatului, pielii si ale sistemului nervos.
Este un gel complet ce poate fi utilizat in stare pura, proaspat extras sau sub forma de sucuri, tincturi, cataplasme, ceaiuri si decocturi. In randurile urmatoare ne propunem sa dezvaluim cateva trucuri care sa te ajute sa intretii corect aceasta planta.
Aloe vera – origini, necesar climatic si pedologic
Daca inca nu stiai, aloe vera – Aloe barbadensis – este originara din nordul Africii, insa aceasta planta este raspandita in intreaga lume. Nu are pretentii exagerate de sol, clima si umiditate si creste cu usurinta atat sporadic, cat si in culturi infiintate, gradini, ghivece.
Chiar daca are frunze suculente si se aseamana foarte tare cu un cactus, aloe vera face parte din familia Liliaceea si este inrudita cu ceapa si usturoiul. Ca si cele doua surate, si aceasta are in compozite o serie de minerale, vitamine si compusi care sustin sanatatea organismului, fapt ce o face extrem de atractiva.
Planta de aloe provine in mod natural din regiunile cu clima calda si soluri nisipoase. Se dezvolta foarte bine la temperaturi mai mari de 10℃, iubeste soarele si climatul uscat. Nu are necesar ridicat de apa, si de dezvolta foarte bine cand este pozitionat in bataia soarelui.
Cum se intretine corect aloe vera?
Daca ai descoperit cateva aspecte legate de habitatul plantei este important sa afli si cateva detalii legate de modul cum se intretine corect aloe vera, in special daca vrei sa il ai la indemana in orice anotimp.
Plaseaza ghiveciul la soare!
Cum am mentionat, planta de aloe vera iubeste soarele, deci ghiveciul trebuie pozitionat in zona insorita. Se dezvolta mai bine in spatii descoperite decat in interior. Daca nu ai un balcon sau o terasa, poti sa il asezi in apropierea unui geam, astfel ai siguranta ca primeste suficient soare. In cazul in care cultivi aloe in gradina trebuie sa sti ca se dezvolta bine in bataia directa a razelor dar creste frumos si in regim de semiumbra.
Uda planta cu moderatie
Aloe vera nu are necesar ridicat de apa, deci trebuie udat cu moderatie. Cand vine vorba de culturi, trebuie sa sti ca poate fi cultivat si in regiunile secetoase ale tarii (cu tendinte de desertificare) Campia de Vest, Dealurile Vestice, Campia Romana si zona Dobrogei. Acasa, planta poate fi udata odata pe saptamana. Nu trebuie adaugata apa cata vreme solul nu este uscat, in mod contrar, radacinile se vor imbiba cu apa si vor putrezi.
Ofera-i nutrienti
Cand vine vorba de plante sanatoase trebuie sa iei in seama si operatiunile de fertilizare. Ca si celelalte plante si aceasta iubeste nutrientii. In magazinele specializate vei gasi diferite formule ce pot fi aplicate lunar sau la doua luni care sa o ajute sa se dezvolte.
Controleaza daunatorii
Daunatorii pot afecta foarte puternic planta de aloe. Apa in exces, lipsa fertilizatorilor, un climat prea umed sunt cativa dintre factorii care contribuie la inmultirea daunatorilor. Si celelalte flori de interior pot transmite daunatorii si bolile acestora.
Cum am mentionat anterior, planta de aloe nu este una foarte pretentioasa, acordand putina atentie detaliilor amintite anterior, te poti bucura de aspectul estetic si efectele benefice ale acestei plante deosebite.
1 comment
Excelent articolul. Multumesc pentru sfaturi.
Comments are closed.