Ce este analiza doppler de carotida?

Ce este analiza doppler de carotida?

0 Shares
0
0
0

O ecografie carotida este o procedura sigura, nedureroasa, care utilizeaza undele sonore pentru a examina structura si functia arterelor carotide din gat. Cele doua artere carotide sunt situate pe fiecare parte a gatului. Arterele carotide transporta sange de la inima la creier.

Ecografia carotida este de obicei utilizata pentru a testa arterele carotide blocate sau ingustate, ceea ce poate indica un risc crescut de accident vascular cerebral. Rezultatele unei ecografii carotide pot ajuta medicul dumneavoastra sa determine ce tip de tratament aveti nevoie pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral. Se recomanda atat doppler carotidian si cervical  pentru a afla anumite rezultate despre pacient.

Ce se efectueaza un Doppler carotid?

Scopul principal al unei ecografii carotide este de a identifica arterele carotide ingustate care indica un risc crescut de accident vascular cerebral.

Ingustarea arterelor carotide este de obicei cauzata de placa bacteriana – o acumulare de grasimi, colesterol, calciu si alte substante care circula in sange. Detectarea precoce a arterelor carotide ingustate permite medicului dumneavoastra sa inceapa tratamente pentru a imbunatati fluxul de sange la creier si de a reduce riscul de accident vascular cerebral.

Medicul dumneavoastra va poate recomanda o ecografie carotida daca aveti afectiuni medicale care cresc riscul de accident vascular cerebral, inclusiv:

 • Hipertensiune arteriala
 • Diabet
 • Colesterol ridicat
 • Antecedente familiale de accidente vasculare cerebrale sau boli de inima
 • Atac ischemic tranzitor recent sau accident vascular cerebral
 • Sunet anormal in arterele carotide (bruit), detectat de medic cu un stetoscop

Veti avea o ecografie Doppler care evalueaza fluxul sanguin prin arterele carotide.

O ecografie carotida poate fi utilizata in combinatie cu alte teste pentru a detecta vasele de sange ingustate sau blocate in alte zone ale corpului, inclusiv:

 • Ecografie abdominala. Este posibil sa faceti o ecografie abdominala pentru a cauta afectiuni care afecteaza vasele de sange sau organele din zona abdominala.
 • Glezna-brahial Index de testare. Acest test masoara si compara tensiunea arteriala de la glezna si tensiunea arteriala a bratului. Testul poate indica reducerea sau blocarea fluxului sanguin catre picioare.

Alte utilizari ale ultrasunetelor carotide

Medicul dumneavoastra va poate recomanda, de asemenea, o ecografie carotida ca sa:

 • Evaluati structura si functia arterei dupa o interventie chirurgicala pentru a elimina placile (endarterectomie carotidiana)
 • Evaluati plasarea si tratamentul unui stent, un tub de plasa utilizat pentru a imbunatati fluxul sanguin printr-o artera prin scaderea mecanica a ingustarii
 • Localizati acumularea de sange coagulat (hematom) care poate inhiba fluxul sanguin.
 • Detecta alte anomalii in structura unei artere carotide care pot perturba fluxul de sange

Cum sa va pregatiti pentru un test Carotid Doppler

Puteti face urmatorii pasi pentru a va pregati pentru intalnire:

 • Sunati cu o zi inainte de test pentru a confirma ora si locul testului.
 • Purtati o camasa confortabila fara guler sau guler deschis.
 • Nu purta coliere sau cercei.

Cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra sau laboratorul de radiologie ofera instructiuni speciale, nu este necesara nicio alta pregatire.

La ce sa va asteptati in timpul unui test Carotid Doppler

Tehnicianul (sonograful) efectueaza testul cu un mic dispozitiv portabil numit traductor. Traductorul emite unde sonore si inregistreaza ecoul pe masura ce undele ricoseaza de pe tesuturi, organe si celule sanguine.

0 Shares
You May Also Like