Secretele “murdare” ale planificatorului de cuvinte cheie Google

Secretele “murdare” ale planificatorului de cuvinte cheie Google

0 Shares
0
0
0

Uneori, cele mai bune surse de date pe care le avem nu se ridica la inaltimea asteptarilor.

Desi aproape fiecare comerciant care apeleaza la marketingul prin motoarele de cautare (o tactica folosita pentru a obtine prezenta si trafic online, prin strategii platite si neplatite, prin intermediul motoarelor de cautare cum ar fi Google, Bing sau Yahoo) se va baza, la un moment dat, pe datele planificatorului de cuvinte cheie Google, in special atunci cand cand va cauta cuvinte cheie, realitatea este ca datele sunt, deseori, nedemne de incredere, nesigure si, prin urmare, ar trebui sa fie privite cu mare scepticism.

Fie ca aveti de gand sa-l utilizati pentru a ajuta la construirea unor campanii de cautare platite sau pentru a determina pe ce tema sa scrieti un anumit continut, exista rezerve uriase in ceea ce priveste numerele prezentate ca Average Search Volume (volumul mediu de cautari).

Astazi, as dori sa trec in revista o serie de lucruri interesante cateva “capcane” ale planificatorului de cuvinte cheie Google, astfel incat dumneavoastra sa va puteti bucura de o experienta mult mai buna atunci cand cautati anumite cuvinte cheie si sa puteti lua decizii mai inteligente pentru dumneavoastra sau pentru site-urile clientilor dumneavoastra.

Secretul murdar #1: Medii rotunjite (statisticile privind volumul cautarilor sunt rotunjite)

“Average Monthly Search Volume” (“Numar mediu de cautari lunare”) este, de departe, cea mai utilizata colectie de date.

Acest element esential de identificare este utilizat in orice, de la deciziile de baza, cum ar fi alegerea cuvintelor cheie pe care le utilizam intr-o campanie publicitara, si pana la curbe complexe de predictie a traficului. Dar putem avea incredere in acest element, “Average Monthly Search Volume”?

Sa presupunem ca aveti un site web dedicat sporturilor si doua cuvinte cheie care apar in sectiunea cu recomandari: “scoruri baseball” si “jocuri de baseball”.

Planificatorul de cuvinte cheie Google ne aduce la cunostinta ca că fiecare dintre aceste cuvinte cheie are numar mediu de cautari lunare de 201.000. La prima vedere, ar trebui sa aveti posibilitatea de a alege oricare dintre aceste cuvinte cheie si sa asteptati rezultate de trafic similare, corect?

Gresit. “Numarul mediu de cautari lunare” este mai mult decat o medie; este rotunjit la cel mai apropiat volum (pe care il voi descrie mai tarziu). Stim acest lucru cu certitudine, intrucat planificatorul de cuvinte cheie Google expune, de asemenea, ultimele 12 luni de date privind traficul.

Daca facem o medie a acelor date, vom vedea ca “scoruri baseball” primeste 217.275 de vizite pe luna, in timp ce “jocuri de baschet” doar 205.750! Ceea ce inseamna o diferenta de peste 10.000 de cautari pe luna, diferenta acoperita de algoritmul de rotunjire al planificatorului de cuvinte cheie Google.

Cand am luat o mostra de cuvinte cheie la un volum mediu de cautari lunare de 201.000, deviatia standard a fost de 14.621 la “media efectivă”. In unele cazuri, a fost depasita cu peste 40.000 de cautari lunare in finecare luna. Daca nu luam in considerare datele din ultimele 12 luni, estimarile de trafic anual vor fi depasite cu zeci de mii de vizite. Care sunt cauzele acestei anomalii?

Secretul murdar #2: Pachete de trafic

Planificatorul de cuvinte cheie Google foloseste “pachete” pentru a grupa cuvintele cheie dupa volumul traficului. Atunci cand un cuvant cheie returneaza / afiseaza un volum de trafic de 201.000, acest lucru nu se datoreaza faptului ca respectivul cuvant cheie a fost vizitat de atat de multe ori, sau ca a fost chiar atat de aproape de numarul 201.000, ci doar ca a fost mai aproape de 201.000 decat urmatorul cel mai mare pachet de 246.000.

Urmatorul cel mai mic pachet este 165.000, ceea ne ne ofera o schimbare frumusica de 80.000 cautari pe luna – in care ar putea nimeri un cuvant cheie si sa fie clasificat, de catre Planificatorul de cuvinte cheie, ca 201.000.

Dupa analizarea unui set complex de date, am constatat că Google are în jur de 85 de pachete (grupari in intervale diferite) pentru trafic, care sunt proporționale logaritmic. In ala ordine de idei, cuvintele cheie cu coada lunga se afla in intervale care difera numai prin 10-20 cautari la un moment dat, in timp de cuvintele cheie principale ar putea intampina lacune de sute de mii de cautari pe luna.

Cu cat este mai mare volumul de cautare, cu atat mai mare va fi incertitudinea in legatura cu acuratețea cautarilor medii lunare, in special in raport cu alți termeni care se incadreaza in acelasi grup. De fap, cele mai mari pachete / intervale au diferente de aprope un sfert de milion de cautari pe luna!

Google utilizeaza aceasta procedura de rotunjire pentru comoditate si, cel mai probabil, pentru a lua in considerare variatia reala de la o luna la alta, variatie care poate fi enorma pentru acesti termeni extrem de populari.

Secretul murdar #3: Cuvinte cheie ascunse

Rand a scris, acum ceva timp, un articol excelent in care a dezbatut acest subiect, articol care le poate folosi celor care doresc sa analizeze mai in profunzime problema.

Cu toate acestea, m-am gandit sa va prezint cateva statistici, pentru a va arata de ridicol poate fi sistemul de recomandare, in raport cu realitatea cuvintelor și expresiilor conexe. Sa incepem cu expresia “fotbal”. In acest exemplu, vom incepe cu utilizarea datelor GrepWords, pentru a gasi cele mai populare expresii care contin “fotbal”. Apoi, pur si simplu, solicitam recomandari din partea Google! Cat de bine se potrivesc? Ce lipseste?

Primele trei cele mai cautate / populare cuvinte cheie care contin “fotbal” nu ne-au fost recomandate si doar 4 dintre cele recomandate de Google au reusit sa se claseze intre primele 10.

De fapt, atunci cand am analizat zeci de rapoarte Google cu recomandari de cuvinte cheie, am constatat ca doar 35% dintre cuvintele cheie au fost printre termenii cei mai populari.

Se pare ca planificatorul de cuvinte cheie Google incearca, pur si simplu, sa furnizeze niste termeni reprezentativi din diferite categorii – practic o diversitate de termeni – insa, pentru comercianti, inseamna potentiala pierdere a unor oportunitati uriase, cu exceptia faptului in care faceti mai multe cercetari.

Puteti confrunta aceasta “caracteristica”, alegand mai multi termeni coada scurta, pentru a face o copie completa a cautarilor dumneavoastra si pentru a stabili limitele volumului si ale sumelor licitate CPC; cu cat recomandarile afisate sunt mai puternice si relevante, cu atat veti fi mai specific. Desi, in cele din urma, veti rata niste termeni importanti daca ati limitat cautarea doar la planificatorul de cuvinte cheie Google.

Secretul murdar #4: Inconsecventa in combinatii

Daca sunteti la fel ca mine, iar ortografia nu este punctul dumneavoastra forte, ati observat cu siguranta ca Google va ofera “showing results for {correct spelling}”, adica “se afiseaza rezultatele pentru {scrierea corecta a cuvantului cautat}”.

Un lucru extrem de util pentru cei care efectueaza cautarea, dar care impiedica destul de tare masurarea volumului cuvintelor cheie. Ce face Google in astfel de situatii?

Este cu adevarat important tot acel trafic catre spre cuvintele cheie scrise corect (care sunt, de fapt, afisate in rezultatele cautarii), sau conteaza traficul spre cuvintele care nu sunt scrise corect? Ei bine, se pare ca ambele. Sa aruncam o privire la un termen destul de popular:

Texas A&M Football.

In maginea de mai sus, putem observa ca modul in care cineva cauta conceptul Texas A&M Football poate varia.

Cuvant cheie Corectat? Volum diferit
Texas A&M Football Nu Da
Texas A and M Football Nu Da
Texas AM Football Da Da
Texas A & M Football Nu Da
Texas A& M Football Da Da

Observati ca, indiferent daca respectivul cuvant cheie este sau nu corelat cu scrierea corecta, nu schimba cu nimic, volumul total de cautare, cel putin in acest caz. Chiar daca multe cuvinte cheie vor genera rezultate pentru “Texas A&M”, numarului volumului Google este doar pentru ortografia corecta a termenului.

Ei bine, de aici incepe sa conteze. Sa spunem ca aveți un site care vinde echipamente de fotbal si va hotarati ce echipe sa includeti. Consultati datele planificatorului de cuvinte cheie Google si vedeti ca atat “Texas A&M Football” cat si “FSU Football” sunt cautate de 201.000 de ori pe luna.

Aceste cuvinte cheie par egale in ceea ce priveste volumul dar, in realitate, sunt mult mai multe cuvinte cheie care sunt mapate organic la expresia “Texas A&M Football”, ceea ce face mult mai mare volumul sau de cautare combinat. In acest caz exemplifcat, daca alegeti “FSU Football” in detrimentul “Texas A&M Football”, puteti pierde cateva mii de vizitatori anual.

Acest lucru se intampla, pur si simplu, din cauza ca Google nu combina cuvintele cheie in planificatorul de cuvinte cheie, in ciuda faptului ca face acest lucru la cautarea organica.

Ar putea parea ca un compromis rezonabil. Planificatorul de cuvinte cheie va afisa numarul de cautari pentru cuvintele cheie, indiferent daca aceste cautari sunt redirectionate catre o alta expresie. Daca, insa, sunt folosite semne de punctuatie la termenii cautati, Google abordeaza situatia complet diferit. Sa luam ca exemplu termenii “facebook.com” si “facebook com”.

Conform rapoartelor Google, ambii termeni sunt cautati de 7,8 milioane de ori pe luna. In mod evident, aceste doua variante nu sunt cautate de acelasi numar de ori; Google a combinat cuvintele cheie, atat in cautarile organice, cat si in volum.

Acest lucru ii obliga pe cei care cauta cuvinte cheie sa construiasca liste lungi de cuvinte cheie si sa cerceteze cu mare atentie, pentru a elimina aceste cazuri singulare.

Secretul murdar #5: Recomandari ciudate

Uneori, planificatorul de cuvinte cheie Google obtine niste recomandari de cuvinte cheie total gresite. Iata doar cateva exemple pe care am putut sa le extrag in doar cateva minute de brainstorming:

Cuvantul de inceput Cuvantul recomandat
baseball glove boxing glove
pigeon cabins
calamari pork chops
rap country music

Intrucat Google Keyword Planner utilizeaza mai mult decat potriviri de expresii pentru a afisa cuvintele cheie recomandate, veti gasi, in mod regulat, unele intrari cu adevarat ciudate in lista cuvintelor cheie recomandate, sau conexiuni pe care un computer le-ar putea face, dar nu si un om.

Din pacate, acest lucru inseamna ca trebuie sa fiti foarte atent la toate afisarile, verificand toate cuvintele cheie, daca doriti sa incepeti o campanie de cautare platita pe baza acelor afisari. Nu puteti, pur si simplu, sa aveti incredere doar in relevanta rezultatelor. Va puteti imagina cati webmasteri au adaugat orbeste recomandarile Google in campaniille de publicitate?

Nu este totul pierdut

Din fericire, exista mai multe modalitati de a ajunge la datele planificatorului de cuvinte cheie si de a le imbunatati, folosind clickstream data sources (inregistrarea accesarilor unui utilizator in timpul navigarii pe internet).

De exemplu, cunoastem doua surse de date ale cuvintelor cheie – ClickStre.am si SimilarWeb – care coreleaza excelent cu volumele Planificatorului Google.

Desi aceste date de la SimilarWeb sunt foarte utile, construirea unei estimari mai precise a volumului de cautare al unui termen necesita construirea unui model de regresie, comparand datele de utilizare cu estimarile Google.

Mai mult decat atat, diferențele demografice dintre intreaga baza a utilizatorilor Google si cele incluse in panourile utilizatorilor SimilarWeb si ClickStre.am denota faptul ca varianta construirii unui model de regresie pentru toate datele de cuvinte cheie nu este cea mai indicata, intrucat utilizatorii depistati de SimilarWeb si ClickStre.am ar putea fi partinitori fata de alte subiecte. Solutia este construirea unor modele in juru cuvintelor cheie legate de subiect.

De exemplu, in loc sa modelam toate cuvintele cheie unul impotriva celuilalt, daca planificatorul de cuvinte cheie va da doua cuvinte cheie pe acelasi subiect, cu acelasi pachet / interval de cuvinte cheie (cum ar fi 201.000 de cautari lunar), ati putea construi, din mers, un model de regresie, comparand o mostra a cuvintelor cheie asociate subietului, folosind acest lucru pentru a estima cu o mai mare precizie performanta celor doua cuvinte cheie, aparent identice.

Desi aceste date de utilizator va ajuta sa depasiti problemele de granularitate, obtinerea unor recomandari mai bune pentru cuvintele cheie (mai profunde si mai precise) poate fi ceva mai dificila. Cea mai buna solutie, in acest caz, este utilizarea agregatoarelor de cuvinte cheie, precum GREPWords, premium KeywordTool.io sau viitorul Moz Keyword Explorer.

Gasiti o gramada de tools pentru gasirea cuvintelor cheie potrivite campaniei dumneavoastra, precum si pentru analiza seo, CPC, etc la un pret de numai 19.99 $ pe siteul SeoAccounts.Net.

Planificatorul de cuvinte cheie a murit. Traiasca planificatorul de cuvinte cheie!

Din pacate, in ciuda tuturor trucurilor ciudate si inselaciunilor simple ale Planificatorului de cuvinte cheie, este cel mai bun lucru care ne-a mai ramas în ceea ce priveste obtinerea de date privind volumul cautarilor pe Google. Putem perfectiona, eventual, unele date cu ajutorul clickstream data, putem obtine estimari prin desfasurarea de campanii Google AdWords si vizionarea numarului de afisari, sau chiar cautand in Google Search Console. Dar nici una dintre aceste alternative nu inlocuieste planificatorul de cuvinte cheie.

In loc sa lasati problemele planificatorului de cuvinte cheie sa stea in calea cautarii dumneavoastra de cuvinte cheie, folositi-l in avantajul dumneavoastra. Cautati cazurile singulare, unde un cuvant cheie are o multime de greseli mapate la versiunea corecta, dar nu combinate in scorul volumului.

Acesta ar putea fi un mare castig, pe care competitorii dumneavoastra il trec cu vederea, din cauza ca termenul principal arata mult mai mic decat este in realitate.

Oriunde exista date nedemne de incredere, exista si oportunitatea de a face bani, acordand o mare atentie detaliilor. Asadar, puneti-va manusile si incepeti procesul de slefuire al datelor planificatorului de cuvinte cheie. Undeva, sub acea duritate, de afla un diamant.

0 Shares
You May Also Like