Alegerea unui electrostimulator poate fi dificila pentru unii, mai ales avand in vedere faptul ca fiecare aparat vizeaza diverse moduri de actionare asupra musculaturii. In acest sens, electrostimulatoarele se impart in mai multe categorii. Ceea ce au in comun este faptul ca toate folosesc paduri electrostimulare.
Categoria Sport se adreseaza mai ales sportivilor care doresc sa isi dezvolte forta fizica, anduranta si rezistenta. In completarea programelor de pregatire care implica efort destul de mare, cea mai mare parte a electrostimulatoarelor de acest fel propune programe destinate indepartarii durerilor si contractiilor, dar si in vederea recuperarii mai usoare dupa efort prelungit.
Categoria Fitness se adreseaza persoanelor preocupate de aspectul lor fizic si estetic. Modelele acestei categorii dispun in general de cateva programe destinate dezvoltarii fortei fizice si recuperarii dupa efort, insa accestul este pus in principal pe programele care vizeaza tipul musculaturii.
In acest caz obiectivul este mai degraba reprezentat de obtinerea unor muschi bine definiti, mai ales cei abdominali, si de cresterea densitatii si tonifierii musculare generale. Deseori exista mai multe canale independente, deci reglabile in intensitate separat.
Acest lucru implica faptul ca este posibila stimularea intr-o maniera eficace a mai multor muschi in acelasi timp si la intensitati diferite. Pentru intarirea musculaturii, regula generala este de a lucra la intensitate maxima, adica la maximul suportat de muschi. Progresul va fi astfel si mai mare.
Pentru programele de relaxare, recuperare, contractii si capilarizare trebuie doar reglata intensitatea in asa fel incat sa se obtina vibratii musculare vizibile.
Aparatele de electrostimulare au fost create pentru toate profilurile (sportivi, seniori) si la toate tarifele. Nu este vorba despre o chestiune de putere: toate ofera avantaje la aproape aceeasi intensitate. Un aparat mai ieftin este creat mai simplu si ofera mai putine programe si cu doar doi sau patru electrozi.
Cele mai scumpe au, in general, ecran tactil si permit o gama variata de programe, dar ofera si posibilitatea de a lucra mai multe zone in acelasi timp, uneori cu cate opt electrozi. Senzatiile pot varia de la o marca la alta, deoarece tipul de curent nu este in toate cazurile acelasi. Ideala este testarea aparatului si verificarea posibilitatii de retur in cazul in care asteptarile nu sunt satisfacute.
Cum trebuie utilizate aceste aparate pentru rezultate eficiente? Regula de aur pentru efect pozitiv imediat asupra muschilor este reglarea intensitatii la maximul suportabil. Nu trebuie sa deranjeze in vreun fel acest lucru, insa trebuie sa simtiti contractiile in mod ferm, nu doar niste gadilaturi care nu ar ajuta la nimic.
Chiar daca aparatele au cunoscut progrese notabile, tot este nevoie de prevederea unui timp de adaptare la inceputul utilizarii. Intensitatea trebuie crescuta treptat, timp de trei sau patru minute, pana la atingerea intensitatii maxime, iar apoi trebuie avuta in vedere cresterea acesteia de la o sedinta la alta, deoarece muschii se obisnuiesc cu o intensitate repetata destul de repede.
Noua moda prevede utilizarea acestei tehnici nu numai acasa, dar si in salile de gimnastica. Avantajele eletrostimularii in astfel de locuri sunt date de faptul ca in acest fel poate fi lucrat intregul corp, nu numai anumite zone, dar si de faptul ca sunteti insotit de alte persoane care fac acelasi lucru, mai ales in cazul in care nu va place sa va petreceti timpul singur.