Bateria este promovata din ce in ce mai mult ca o solutie de energie verde pentru a elibera societatea de dependenta combustibililor fosili. In timp ce aceasta cruciada este nobila si corecta, bateria nu s-a maturizat inca, pentru a-si asuma aceasta sarcina vitala.
Vrei incarcator telefon Samsung? Intra pe TelefoaneGsm.ro.
Impingerea limitelor bateriei ne reaminteste de numeroasele limitari, prin faptul ca este o sursa de energie electrochimica care se umple lent, detine energie limitata, ruleaza pentru o perioada ca o jucarie de tip wind-up si are o scurta durata de viata de numai cateva sute de cicluri, inainte de a deveni o provocare.
Intr-o epoca in care evolutiile surprinzatoare prind viata in fata ochilor nostri aproape zilnic, bateria pare lenta la maturizare. Imbunatatirile obtinute de la comercializarea ionului litiu in anul 1991 de catre Sony, in comparatie cu progresele majore realizate in microelectronica, au fost semnificative.
Comparativ cu Legea lui Moore, in care numarul de tranzistoare dintr-un circuit integrat se dubleaza la fiecare doi ani, Li-ion a castigat doar 8% pe an in ultimele doua decenii. Acest trend a incetinit pana la 5%, dar vestea buna este reducerea costurilor de 8% pe an.
Se inregistreaza progrese, dar nu fara blocaje. Litiul-aer, propus in anii 1970 ca o energie specifica teoretica asemanatoare benzinei, a fost intarziat din cauza stabilitatii si a problemelor legate de puritatea aerului, deoarece bateria “respira” oxigenul din aer. Litiu-metalul promitator introdus in anii 1980 creste si el riscurile, ducand la posibile evenimente violente daca se produce un scurtcircuit electric.
Oamenii de stiinta trebuie sa rezolve problemele cu viata scurta a ciclului. Bateria cu redox-flow promite sa fie o alternativa pentru sistemele mari de baterii prin pomparea fluidelor din rezervoarele externe printr-o membrana care seamana cu o baterie, dar sistemul sufera de coroziune.
Exista speranta de a creste densitatea energetica a ionului de Li prin acoperirea anodului cu grafen, un strat cu un singur atom gros. Acest lucru se spune ca cvadrupleaza energia. Tehnologiile emergente ale acumulatorilor au nevoie de timp pentru a fi comercializate si nu exista “scurtaturi”.
Centrul Comun pentru Cercetare in domeniul stocarii energiei (JCESR) este mai optimist; Ei au adunat cele mai stralucite minti din laboratoarele nationale din SUA, universitati si intreprinderile private, pentru a imbunatati bateria. Cu o suma de 120 milioane USD acordata de Departamentul Energiei al SUA, JCESR doreste sa dezvolte o baterie de cinci ori mai puternica si de cinci ori mai ieftina in cinci ani.
Ei numesc acest plan 5-5-5, care ar trebui sa obtina bateria perfecta. Toyota este, de asemenea, in cursa pentru o baterie noua, numindu-o “bateria Sakichi” dupa Sakichi Toyoda, inventatorul japonez. (Numele de familie Toyoda este scris cu un d.) Sakichi Toyoda este adesea numit tatal revolutiei industriale japoneze, si se spune ca in 1925 el a promis un premiu de 1 milion de yeni pentru o baterie de stocare care produce mai multa energie decat benzina.
Bateria Sakichi trebuie sa fie, de asemenea, durabila si incarcata rapid. Premiul nu a fost inca revendicat. In general, consumatorii sunt multumiti de performanta bateriei in dispozitivele portabile, dar vehiculul electric (EV) are o cerere mai mare; Costul si rezistenta vor determina succesul pe termen lung.
Este ca si cum EV va stabili pragul pentru cat de departe poate merge bateria. Nu are sens sa folosim bateriile pentru a propulsa trenuri, nave maritime si avioane mari. Bateriile sunt pur si simplu prea grele.
Daca toate motoarele si combustibilul dintr-o aeronava ar urma sa fie inlocuite cu baterii, zborul ar dura mai putin de 10 minute inainte ca vehiculul sa ramana fara combustibil (baterie).