Curiozitati despre cozonac

Curiozitati despre cozonac

0 Shares
0
0
0

Cozonacul nu lipseste de pe mesele romanilor in zilele de sarbatoare. Indiferent ca este vorba despre Craciun, Paste, despre alte sarbatori religioase sau despre evenimente importante in cadrul familiei (zi de nastere, aniversarea casatoriei, zi onomastica, etc.), cozonacul este prezent pe mesele romanilor.

Se poate spune asadar despre cozonac, ca este desertul preferat al romanilor, iar gospodinele nu rateaza ocazia de a face cozonaci pentru cei dragi.

Femeile care nu au timp liber, sau carora nu le place sa petreaca mult timp in bucatarie, aleg sa cumpere cozonac Boromir Royal care este cu adevarat delicios, indiferent ca discutam despre cozonacul Boromir Royal chocolate sau despre cozonacul Royal Boromir caramel.

Indiferent insa ca preferati cozonacii de casa sau cozonacii de la Boromir, cu siguranta exista unele lucruri interesante pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste acest desert, despre care noua romanilor, ne place sa credem ca ne apartine. Cititi acest articol pana la final, si puteti afla unele lucruri interesante despre cozonac.

1. Dupa cum spuneam deja, noua romanilor ne place sa credem despre cozonac, ca este o prajitura traditionala romaneasca, dar in acelasi timp si bulgarii sustin ca este desertul lor traditional (kozunak). Si italienii au propriul cozonac, numit panettone.

2. Fiecare popor a consacrat cozonacul intr-un fel specific. In tara noastra de exemplu, cozonacul este framantat cu drojdie de bere, este mult crescut si pufos. Englezii in schimb, prefera cozonacul uscat cu fructe confiate. De-asemenea, cozonacul pe care francezii il prefera are forme mici, este cu multa ciocolata si cu diverse umpluturi.

3. Probabil credeti despre cozonac, ca este un desert relativ nou, dar de fapt, conform arheologilor, inca de acum cel putin 4000 de ani se facea cozonac. Arheologii au descoperi cuptoare pentru copt printre ruinele din Egipt. Acestea dovedesc faptul ca egiptenii stiau sa isi faca paine dospita de multe feluri. Indulceau de-asemenea painea cu miere si o mancau ca desert. De aici, se deduce ca acestia nu erau straini de prepararea cozonacilor.

4. Nici grecii antici nu erau straini de cozonac. Acestia il numeau plakous, si il faceau cu nuca, miere si stafide. Acestia aveau si o alta varietate mai grea, cunoscuta sub denumirea de satura.

5. Daca tot ne-am intors in timp, nu puteam sa nu-i amintim pe romani, stramosii nostri. Acestia au furat drojdia si painea dospita de la greci, iar conform arheologilor, au adaugat fructe uscate in cozonac.

La inceput, cozonacul era de doua tipuri, si anume libum si placenta. Acesta din urma a devenit ulterior, pasca din prezent. Libum era un cozonac mic, pe care romanii il ofereau zeilor drept ofranda.

In ceea ce priveste placenta, acesta era un cozonac cu branza, cu alune si stafide, si era mai elaborat. Romanii serveau acest cozonac cu vin dulce. Tot in ceea ce priveste romanii, trebuie mentionat faptul ca acestia au descoperit fiecare posibilitate pe care o ofera drojdia adaugata aluaturilor.

6. Un alt lucru foarte interesant de mentionat in ceea ce priveste cozonacii, este acela ca in Evul Mediu, brutarii foloseau fructele uscate pe care le adaugau in cozonaci, datorita faptului ca acestia tineau mai mult timp.

Acestea sunt asadar, cateva lucruri interesante de precizat in ceea ce priveste cozonacii. Acestia, odata cu trecerea timpului au fost adoptati de diferite popoare, iar fiecare a adaugat ceva nou cozonacilor.

Noua ne place sa credem si ne place sa spunem ca, desi si italienii, si bulgarii, si britanicii sau francezii au cozonacii lor, cozonacul romanilor este cel mai bun, iar dintre cozonacii romanilor, chiar daca si cei de casa sunt gustosi, cozonacii Boromir Royal sunt mai deliciosi decat cei facuti acasa.

0 Shares
2 comments

Comments are closed.

You May Also Like