Cum sa cresti trandafiri in ghiveci?

Cum sa cresti trandafiri in ghiveci?

0 Shares
0
0
0

Datorita duratei lungi de inflorire si datorita faptului ca sunt usor de cultivat, vor impodobi gradinile, balcoanele sau terasele pentru o perioada lunga de timp. Toate soiurile sunt potrivite.

Cu toate acestea, va recomandam sa alegeti soiuri mai degraba compacte, cu un port natural stufos. Trandafirii de copac si trandafirii plangatori sunt mai putin potriviti din cauza dezvoltarii lor mai voluminoase.  Citeste aici despre Ingrijirea trandafirilor de ghiveci.

Plantarea unui trandafir intr-un ghiveci

Pentru o dezvoltare optima a trandafirilor in ghiveci, alegeti un recipient cu o latime de cel putin 50 cm si o adancime de 50 cm. Intr-adevar, trandafirii sunt altoiti si au o inradacinare profunda.

Aceste dimensiuni sunt date cu titlu orientativ si trebuie sa fie adecvate pentru dezvoltarea viitoare a trandafirului: 60/80 cm sunt necesari pentru trandafirii pomi si pentru cei cataratori.

Numai trandafirii obtinuti din butasi pot fi cultivati in recipiente mai putin adanci (minimum 30 cm). Materialul ghiveciului conteaza putin, ceea ce este necesar este ca acesta sa aiba gauri pentru drenaj. Desi ghivecele din plastic au avantajul de a fi mai usoare si de a retine mai bine umiditatea, uneori nu sunt stabile, sunt slab izolate si, in cazul unui drenaj insuficient, pot fi cauza putregaiului radacinilor.

Teracota, care este traditionala, permite substratului sa respire si este foarte stabila; cu toate acestea, se poate rupe in timpul perioadelor de inghet intens. Ghivecele din lemn sunt, de asemenea, foarte stabile, robuste si foarte izolatoare, dar trebuie intretinute mai regulat (pentru a le feri de putrezire).

Substratul utilizat este esential: avand in vedere ca volumul de sol este limitat, acesta trebuie sa fie de foarte buna calitate pentru a permite dezvoltarea corecta a trandafirilor. Nu trebuie sa folositi pamant de ghiveci pe baza de turba, ci trebuie sa amestecati in proportii egale pamant de camp de buna calitate si pamant de plantare de buna calitate.

Asigurati un drenaj bun pe fundul ghiveciului, de aproximativ 5/7 cm, pe baza de granule de argila expandata sau cioburi de teracota.

Intretinerea trandafirilor de pe balcoane si terase

Trandafirii in ghiveci sunt rezistenti, dar vor da tot ce au mai bun doar daca sunt ingrijiti in mod regulat. De fapt, ei sunt mai dependenti de ingrijire decat trandafirii plantati in pamant. Se uda in mod regulat imediat ce solul se usuca pe primii 5/7 cm, pentru a nu perturba cresterea.

Va trebui sa le hraniti frecvent cu adaosuri regulate de ingrasamant. Schimbati o parte din substrat in fiecare primavara, inlocuindu-l cu acelasi amestec ca mai sus, imbogatit cu gunoi de grajd.

Dupa cativa ani, va fi cu siguranta necesar sa se schimbe substratul in intregime cu un nou amestec. Replantarea trebuie efectuata in timpul perioadei de repaus a trandafirului (intre noiembrie si martie).

Udare si ingrasaminte

Trandafirii infloresc din mai pana la inghet. Prin urmare, trandafirul trebuie sa beneficieze de suficienta apa si ingrasaminte pe toata durata acestei perioade de vegetatie.

Udare

Udati la baza trandafirului, evitand sa udati frunzele. In soluri usoare, se uda frecvent (de exemplu, de doua ori pe saptamana). In cazul unui sol greu, care retine mai bine apa, udati mai rar (de exemplu, o data pe saptamana).

Ingrasaminte

Puteti folosi aceleasi tipuri de ingrasaminte ca inainte de plantare sau ingrasaminte mai bogate in azot (N). Se recomanda administrarea de ingrasaminte dupa fiecare inflorire.

0 Shares
You May Also Like