De ce sa calatoresti?

De ce sa calatoresti?

0 Shares
0
0
0

Marco Polo, Thomas Cook si tinerii aristocrati englezi ai secolului al XVI-lea au stiut acest lucru. La fel au procedat si Amelia Earhar, Isabelle Eberhardt, Mary Kingsley si Gertrude Bell. Calatoria este mult mai mult decat vizitarea obiectivelor turistice, este un exercitiu de invatare constanta care ne indeparteaza de rutina noastra, ne pune la incercare si ne permite sa ne cunoastem mai bine pe noi insine.

De ce sa calatoresti?

Motivele sunt incalculabile pentru ca depind de fiecare persoana. Calatoresti pentru a te rupe de rutina, pentru a te distanta fata de cotidian, pentru a cunoaste si experimenta culturi noi, pentru a vedea “acel” templu sau monument care te-a facut sa suspini atat de mult atunci cand il admirai in fotografii.

De asemenea, calatoresti pentru a intalni oameni, pentru a te cunoaste pe tine insuti, pentru a cunoaste propriile limite si chiar pentru a le estompa si a le desena putin altfel… Calatoresti pentru adrenalina, pentru dragostea de calatorie, pentru placerea fata de necunoscut si de teama necunoscutului. Calatoresti pur si simplu pentru ca…

Pentru ca iti place.

Nu exista limite in imaginatia sau dorintele tale si nu ar trebui sa existe limite in realitatea ta. Pentru ca o meriti. Pentru ca “mai tarziu” poate – si de obicei este – “niciodata”. Pentru ca acum este momentul. Pentru ca uneori profesia sau meseria ta nu te umple si nu-ti satisface cele mai profunde dorinte. Acceseaza aplicatia de calatorii Framey care este una dintre cele mai utile.

Pentru ca lumea este mai mare, mai frumoasa, mai generoasa si mai sustinatoare decat suntem condusi sa credem. Pentru ca culturile care o locuiesc sunt exceptionale, unice si trebuie sa le cunosti pentru a le intelege si a te intelege mai bine. Pentru ca acele calatorii sunt un exercitiu de toleranta, rabdare, indrazneala si clarviziune.

A calatori inseamna a te expune din proprie vointa la o schimbare drastica de obisnuinta si repetitie. Plimbati-va in fiecare zi intr-un loc diferit, incercati noi alimente, noi forme de transport etc.

Calatoria ne permite sa reconciliem cultura noastra cu cea a celuilalt. Calatoria iti arata cea mai buna fata, si este aceea sa vorbesti cu oameni cu care nu ti-ai imaginat niciodata, ca vei putea vorbi. Este despre de a impartasi o masa cu un grup de calatori din lume care au preocupari si nevoi, uneori similare si altele foarte diferite de ale lor.

Este despre impartasirea experientelor cu strainii cu aceeasi intimitate cu care secretele sunt spuse unui cel mai bun prieten. A calatori inseamna a transforma strainii in prietenii, frati, confidentii tai.Calatoria are riscurile ei, dar ca toate riscurile, are si rasplata ei. Atunci cand calatoriti, se ascute dexteritatea mentala, intuitia si instinctul de supravietuire.

Calatoria te confrunta cu pluralitatea si diversitatea planetei noastre, cu culturile si natura ei dramatica si, in timpul calatoriei, iti dai seama brusc: esti viu si fericit.

Calatoria, pe langa faptul ca este un drept, ar trebui sa fie o obligatie. Calatoriile ar trebui sa devina o disciplina universitara sau o pregatire complementara scolarizarii.

0 Shares