Ce este o pompa de caldura? Cum o putem defini?

0 Shares
0
0
0

O pompa de caldura este un dispozitiv de incalzire care utilizeaza caloriile din aer, apa sau pamant pentru a le transforma in caldura.

In functie de tipul de absorbtie si de retur, pompele de caldura elibereaza apoi caldura sub forma lichida, prin intermediul radiatoarelor cu apa calda sau al incalzirii prin pardoseala, sau sub forma de aer cald, prin intermediul ventiloconvectoarelor.

Unele pompe de caldura, prin inversarea traiectoriei caldurii, produc si aer rece, actionand ca un aparat de aer conditionat in timpul verii. O pompa de caldura poate produce si apa calda menajera, caz in care vorbim de o pompa de caldura cu dubla functie.

Pompa de caldura cu sursa de aer

O pompa de caldura Daikin Altherma este formata dintr-o unitate exterioara in care un ventilator aspira aerul exterior pentru a-i absorbi caloriile printr-un fluid refrigerant, un evaporator, un compresor si un condensator. Aerul exterior contine in mod natural calorii, indiferent de anotimp si temperatura.

Aerul extras este directionat catre un evaporator, in interiorul caruia se afla un fluid refrigerant. Particularitatea acestui fluid este temperatura extrem de scazuta in stare lichida, ceea ce ii permite, la contactul cu aerul exterior incarcat cu calorii, sa le absoarba si sa se transforme astfel in stare gazoasa sau sa se evapore (de unde si denumirea de evaporator).

Gazul astfel obtinut este apoi directionat catre un compresor, unde este comprimat pentru a-i creste temperatura.

Dupa ce este comprimat si apoi incalzit, gazul trece apoi intr-un condensator unde este condensat si isi elibereaza caldura catre apa din circuitul de incalzire (lichidul de racire trece din nou din stare gazoasa in stare lichida). Fluidul de racire se raceste dupa ce isi returneaza caldura si devine din nou lichid.

Temperatura sa scade si mai mult dupa ce trece printr-o supapa de expansiune care ii scade presiunea (lichidul trece de la o stare de inalta presiune la una de joasa presiune) si se intoarce in evaporator, unde isi recapata proprietatile initiale.

Pompa de caldura aer-apa functioneaza, prin urmare, intr-un circuit inchis, cu o alimentare constanta cu aer. Agentul frigorific, elementul cheie al pompei de caldura, circula de la evaporator la compresor, apoi de la condensator la supapa de expansiune, inainte de a ajunge la evaporator. O pompa de caldura aer-apa poate produce mai mult de 3 kW de caldura la 2 kW de energie consumata.

Pompa de caldura aer-apa poate avea una sau doua unitati – una instalata in exterior si compacta (compresor + modul hidraulic intr-o singura unitate) sau doua unitati, una in interior (modulul hidraulic) si una in exterior (compresorul). Transmitatorii de caldura ai unei pompe de caldura aer-apa Caldura produsa de pompa de caldura poate fi distribuita prin diferite elemente de incalzire, care se numesc emitatoare.

Sisteme de incalzire monovalente si bivalente

In cele din urma, sistemele de incalzire a spatiilor pot fi de tip monovalent sau bivalent. Configuratia monovalenta este utilizata atunci cand pompa de caldura este capabila sa acopere integral cererea de caldura pentru incalzirea spatiilor.

In cazul in care pompa de caldura electrica foloseste ca sursa aerul exterior, aceasta configuratie poate fi adoptata in zonele climatice in care temperatura exterioara scade rar sub 0° C.

0 Shares
You May Also Like