Ce rol are o mamografie?

Ce rol are o mamografie?

0 Shares
0
0
0

O mamografie este o radiografie a sanului, care se efectueaza cu un instrument de screening, utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului de san. Impreuna cu examenele clinice obisnuite si autoexaminarile lunare ale sanului, mamografiile sunt un element cheie in diagnosticul precoce al cancerului de san.

Unii experti recomanda ca femeile care au implinit deja varsta de 40 de ani, sa aiba mamografii la fiecare doi ani, iar daca au un istoric personal sau familial de cancer la san, atunci se pot efectua asemenea examinari mai devreme.

Daca medicul dumneavoastra va recomanda o mamografie Cluj 2020 ca test de rutina pentru a verifica daca exista cancer sau modificari ale sanilor, procedura este cunoscuta sub numele de mamografie de screening. In acest tip de test, medicul dumneavoastra va lua mai multe radiografii ale fiecarui san.

Daca aveti vreun simptom al cancerului de san, medicul dumneavoastra va comanda o mamografie de diagnostic. Daca aveti implanturi mamare, veti avea nevoie de o mamografie diagnostica. Mamografiile diagnostice sunt mai extinse decat mamografiile de screening. De obicei, necesita mai multe raze X pentru a obtine vizualizari ale sanului din mai multe pozitii.

Cum ma pregatesc pentru o mamografie?

In ziua in care veti avea parte de mamografie, nu trebuie sa folositi deodoranul, nu trebuie sa folositi de-asemenea nici parfum sau pudra de corp, si nici nu trebuie sa aplicati unguente sau creme pe san. Aceste substante pot denatura imaginile sau pot fi confundate cu calcificari sau depuneri de calciu, de aceea este important sa le evitati.

Asigurati-va ca ii spuneti radiologului dumneavoastra inainte de examen daca sunteti gravida sau alaptati. In general, nu veti putea primi o mamografie de screening in acest moment, dar, daca este necesar, medicul dumneavoastra poate comanda alte metode de screening, cum ar fi o ecografie.

Ce se intampla in timpul unei mamografii?

Dupa ce va dezbracati de la talie in sus, si dupa ce indepartati bijuteriile, va incepe procedura de examinare. Fiecare san se potriveste pe o placa de raze X. Un compresor va impinge apoi sanul in jos pentru a aplana tesutul. Aceasta ofera o imagine mai clara a sanului. S-ar putea sa fie nevoie sa va tineti respiratia pentru fiecare scanare. Este posibil sa simtiti o presiune mica sau un disconfort.

In timpul procesului, medicul dumneavoastra va examina imaginile asa cum sunt facute. Acesta pot comanda imagini suplimentare care arata opinii diferite daca ceva nu este clar sau daca este nevoie de o atentie suplimentara. Acest lucru se intampla destul de des si nu ar trebui sa fie un motiv de suparare sau de panica.

Daca sunt disponibile, pot fi utilizate si mamografiile digitale. Acestea sunt utile in special pentru femeile mai mici de 50 de ani, care de obicei au sanii mai densi decat femeile in varsta.

O mamografie digitala transforma radiografia intr-o imagine electronica a sanului care se salveaza pe un computer. Imaginile sunt vizibile imediat, deci radiologul dvs. Nu trebuie sa astepte imaginile. Computerul va poate ajuta medicul sa vada imagini care s-ar putea sa nu fi fost foarte vizibile pe o mamografie obisnuita.

0 Shares
You May Also Like