S-ar părea că vanilia este destul de obișnuită și poți găsi atât de multe produse aromate de vanilie peste tot, încât nu este nimic special legat de ea. În schimb, e cel mai scump condiment din lume (lângă șofran), iar cultivarea este extrem de complicată.
Descriere și origine
Este cel mai scump și utilizat condiment din lume. Când afli despre obiceiul și originea sa, vei înțelege de ce. Este o orhidee foarte interesantă . Deși există peste 100 de specii, dar numai una dintre ele, cea cu frunze plate, este folosită pentru creșterea condimentului.
Este o liana care are aproximativ 15 m lungime. Crește ca epifit, la fel ca phalaenopsis, care este populară în casele tuturor. Această orhidee are frunze frumoase, destul de mari – rigide, eliptice sau lanceolate. Sunt plate, de unde și numele plantei și au o culoare intensă, foarte deschisă.
Florile sunt cea mai frumoasă parte a vaniliei. Mari, parfumate, cu un luciu ceros. Culoarea lor interesantă, verzuie, atrage atenția și arată frumos. Vanilia înflorește la fiecare 2-3 ani, adică fructul nu apare în fiecare anotimp. Prin urmare, sunt dificil de obținut și colectat. Acestea sunt partea comestibilă a plantei.
De unde vine vanilia?
Originea vaniliei este atribuită cel mai adesea Mexicului. Dar planta se găsește și în țări precum Guatemala, Belize, Costa Rica, Panama, Columbia, Venezuela, Ecuador, Peru și Brazilia. Acolo este o parte naturală a peisajului. Condimentul minunat este cultivat în multe zone și crește acolo în principal în pentru a fi comercializat.
Cel mai mare producător și exportator de vanilie este Madagascar. Indonezia și China sunt, de asemenea, pe podium. Papua Noua Guinee și Mexic au o pondere mult mai mică în producția de vanilie. Turcia este, de asemenea, puternic implicată în producție. Fructul de vanilie, adică păstaia, se vinde cel mai adesea după uscare, de obicei în recipiente de plastic sau sticlă, pentru a nu-și pierde mirosul.
Informații despre vanilie: gust și utilizare în bucătărie
În Europa, primele informații despre vanilie au apărut abia în secolul al XVI-lea, când a fost descoperită în Ecuador. Legenda spune că aztecii i-au tratat pe cuceritori cu o băutură din ciocolată care conținea fructe de vanilie.
Dulceața naturală a cucerit rapid bucătăria europeană. Este adăugată la deserturi , ciocolată și lichioruri. Are un gust ușor dulce și o aromă intensă greu de confundat cu altceva. Vanilia este populară, acum poți cumpăra peste tot înghețată de vanilie , budincă de vanilie și foi de cremșnit umplute cu cremă de vanilie. Vanilia crudă funcționează excelent în deserturi, iar uneori în preparate calde.
Totuși, condimentul este destul de scump. Se vinde în mai multe versiuni: păstăi, esență și pudră zahăr vanilat, adică zahăr înmuiat în ulei de vanilie. Totuși, acest condiment natural își găsește echivalenți aromatici sau aromatici sintetici. Au un cost mult mai mic, motiv pentru care majoritatea produselor sunt condimente sintetice. Alimentele naturale sunt oferite de un magazin de produse naturiste, dar le poți găsi și în supermarketuri mai mari.