Bijuteriile sunt accesoriile preferate ale femeilor, care atunci cand au posibilitatea, nu rateaza ocazia de a-si intregi colectia de bijuterii.
Cele mai apreciate dintre toate bijuteriile existente pe piata, sunt fara doar si poate, cele prevazute cu pietre pretioase. Toate femeile isi doresc sa primeasca de la partenerii lor inele cu pietre pretioase, sau diferite alte tipuri de bijuterii.
Daca intentionezi sa iti surprinzi iubita cu o astfel de bijuterie, in cele ce urmeaza vei putea descoperi, tot ce trebuie sa stii cand vrei sa achizitionezi un inel cu pietre pretioase. Citeste pana la final, pentru a te asigura ca faci cea mai potrivita alegere!
Modul in care sunt clasificate pietrele pretioase
In timp ce pietrele pretioase au factori de calitate similari cu diamantele (taietura, claritate, culoare si taietura), acestea sunt apreciate diferit pentru pietre pretioase. De exemplu, culoarea este de departe cel mai important C pentru pietrele pretioase colorate, in timp ce taierea este de obicei considerata cel mai important C pentru diamante.
Culoare pietre pretioase
Cele mai multe pietre pretioase colorate isi deriva frumusetea din culoarea lor: purpurii, albastru, verzi, galbeni, portocale, rosii. Trei factori se refera la culoarea unei pietre pretioase:
- Nuanta: culoarea pura din spectru, descrie culoarea dominanta si orice alte culori vizibile intr-o bijuterie.
- Ton : lejeritatea sau intunericul unei culori. In sistemul de clasificare a culorilor GIA, tonurile variaza de la foarte deschis la foarte intunecate.
- Saturatie sau intensitate: este puritatea nuantei.
Cand cumparati bijuterii colorate cu pietre pretioase, selectati ceea ce considerati frumos. Datorita diferentelor subtile de ton si nuanta a pietrelor pretioase colorate pe care le luati in considerare, uitati-va la mai multe pentru a gasi piatra preferata. Fiecare soi de bijuterii are o nuanta, un ton si o saturatie optima. Bijutierul tau iti poate arata si explica modul in care fiecare pietre pretioase isi prezinta culoarea optima.
Taieturile pietrelor pretioase
In timpul creatiei, dimensiunea unei pietre pretioase este restrictionata de natura. De exemplu, in timp ce ametistii mari si frumosi sunt usor disponibili, un alexandrit de dimensiuni mari este extrem de rar.
Scanteile adauga frumusete unei pietre pretioase colorate bine taiate. Taietura unei pietre pretioase colorate descrie forma si modul in care este moda. Unele pietre pretioase, cum ar fi opalul, sunt potrivite pentru o suprafata neteda, rotunjita. Altele, cum ar fi safirul, sunt mai frecvent modelate cu o serie precisa de planuri simetrice plate, numite fatete, care fac cea mai placuta iluminare a culorii gemului. Unele taietoare de astazi pot utiliza, de asemenea, fatete convexe sau concave, modeland pietre pretioase colorate precum sculpturi mici.
Claritatea pietrelor pretioase
Claritatea pietrelor pretioase colorate contribuie la frumusetea lor. Cu exceptia cazului in care o piatra pretioasa este opaca si blocheaza toata lumina, modul in care lumina se misca prin piatra pretioasa afecteaza frumusetea ei.
Unele pietre pretioase au cateva incluziuni interne pentru a intrerupe trecerea luminii, asa cum se intampla la majoritatea pieselor de tanzanit. Altele au incluziuni caracteristice. De exemplu, un smarald are o „jardina” (gradina), ceea ce face ca fiecare bijuterie sa fie cu adevarat unica.
Dimensiunea pietrelor pretioase
Greutatea pietrelor pretioase se masoara in carate. De asemenea, industria bijuteriilor masoara pietre pretioase colorate prin dimensiuni in milimetri, in plus fata de greutatea de carate. Dimensiunea milimetrica este luata in considerare atunci cand se potrivesc pietre pretioase colorate pentru un inel, cercei sau alte tipuri de bijuterii.
Durabilitatea pietrelor pretioase
Capacitatea unei pietre pretioase de a fi la moda, montata si purtata este o functie a durabilitatii sale, o chestiune atat de duritate, cat si de duritate. Unele pietre pretioase, cum ar fi safirul, rubinul si granatul, sunt potrivite pentru o viata zilnica activa si functioneaza bine in inele, bratari sau mansete. Altele, cum ar fi smaraldele, perlele si opalele apeleaza la cercei sau la coliere pentru a le pastra frumos afisate, dar in afara oricarui rau.
Imbunatatiri ale pietrelor pretioase
In anumite pietre pretioase, culoarea apare in mod natural. Nuantele satisfacatoare sunt intrinseci in unele granate, de exemplu. In alte pietre pretioase colorate, culoarea finala apare cu asistenta.
De aproape atata timp cat oamenii au purtat rubine, am stiut cum sa tratam un rubin dur cu caldura pentru a obtine o culoare rosie de dorit. Nu toate rubinele sunt tratate termic, dar marea majoritate sunt. Datorita raritatii lor, pietrele pretioase in care culoarea este naturala sunt in general mai valoroase.
Multe pietre pretioase sunt tratate sau imbunatatite intr-un fel, cum ar fi cu caldura sau iradiere sigura, pentru a obtine culorile frumoase sau claritatea dorita in dimensiunile dorite. Aceste nestemate, care sunt mai putin rare, pot fi, de asemenea, foarte valoroase.
Unii bijutieri pun la dispozitie pietre pretioase de culoare sintetica. Pietrele pretioase colorate sintetice au toate proprietatile optice, fizice si chimice ale pietrelor pretioase naturale, dar sunt create intr-un laborator si nu in natura.
Cumpararea bijuteriilor
Cand selectati pietre pretioase colorate, luati in considerare urmatoarele:
- Iti place culoarea?
- Pietrele pretioase au stralucire si foc?
- Bijuteria are lumina in toata piatra sau sunt zonele lor plate?
Aveti dreptul sa stiti ce cumparati, indiferent daca este o piatra pretioasa naturala, o piatra pretioasa imbunatatita sau tratata sau o piatra pretioasa. De asemenea, daca un material este sintetic, acesta trebuie dezvaluit.