Mai multe studii au arătat că protruziile mari de disc par să aibă cea mai mare tendință de a scădea dramatic în dimensiune și de a se rezolva cu un management conservator sau chiar dacă sunt lăsate complet singure.
Aşadar, în ce măsură se pot vindeca discurile şi cât timp le ia să se vindece?
În cadrul unui un studiu realizat pe o perioadă de 2 ani pe un grup mare de pacienți cu protruzie discala mare, prin scanarea în mod repetat a acestora și monitorizarea a ceea ce se întâmplă cu protruzia de-a lungul timpului, o mare parte dintre acești pacienți au avut inițial o sciatică severă, dar apoi au început să experimenteze mai puțină durere pe măsură ce timpul a trecut. Studiul a arătat că 83% dintre pacienţi au avut o recuperare completă și susținută atunci când au fost examinaţi doi ani mai târziu, cu doar patru pacienți care au necesitat o intervenție chirurgicală! În medie, pe parcursul celor doi ani, dimensiunea proeminențelor discului a fost redusă cu 64%.
O altă lucrare a constatat că 38% din toate protruziile discale observate au devenit mai mici atunci când au fost lăsate complet netratate. Mai precis, „fragmentele” de disc extrudate s-au rezolvat în 100% din cazuri, iar „hernia” de disc s-a rezolvat în 83% din cazuri! Se presupune că motivul pentru care fragmentele de disc se vindecă atât de bine este că partea de disc extrudată se detașează efectiv de disc, astfel încât acesta să nu mai primească nutrienți și provizii. Acest lucru duce la un răspuns inflamator care începe să reabsorbă fragmentul de disc. După o perioadă de șase luni, majoritatea proeminențelor discale au ajuns în medie la 1/3 din dimensiunea lor originală.
Putem ştii cu precizie ce se va întâmpla?
Acolo unde se observă o îmbunătățire timpurie, perspectivele sunt mult mai bune. Dacă nu există nicio îmbunătățire după 1 an, atunci vindecarea este mai puțin probabil să survină singură.
Toate acestea se aplică în toate cazurile?
Din pacate nu este atât de simplu…..
Doar pentru că s-a dovedit că protruzia discală se îmbunătățește fără intervenție chirurgicală, nu înseamnă că ar trebui să o ignori complet. Unele se pot agrava și pot duce la probleme permanente. Dacă ai fost diagnosticat cu protruzie discală sau dacă ai dureri de spate, atunci există o serie de lucruri pe care trebuie să le ai în vedere.
- Anestezie în șa (pierderea simţului între picioare, amorțeală în jurul pasajului spatelui sau sau al organelor genitale)
- Tulburări ale vezicii urinare (incapacitatea de a urina sau dificultăți la inițierea micțiunii, pierderea senzației la urinare, incapacitatea de a opri urinarea sub control, pierderea senzației că vezica este plină)
- Tulburări intestinale (incapacitatea de a opri mișcarea intestinală, constipație, amorțeală la trecerea unei mișcări intestinale)
- Probleme sexuale (incapacitatea de a obține o erecție sau ejaculare, pierderea senzației în timpul actului sexual)
- Dureri ale rădăcinii nervoase (agravarea durerii într-unul dintre picioare, slăbiciune în picioare)
Vestea bună este că toate semnele de mai sus sunt relativ rare. Este foarte puțin probabil ca marea majoritate a oamenilor să aibă oricare dintre aceste simptome și ar fi perfect rezonabil să lăsați lucrurile în pace și să vedeți cum merge.