Importanta vascozitatii uleiului de motor

0 Shares
0
0
0

Uleiul de motor este esenta motorului tau. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa alegi intotdeauna cele mai bune uleiuri de motor Shell posibile. Uleiul de motor nu numai ca asigura ungerea esentiala, dar previne si coroziunea, curata si ajuta la racirea motorului. Prin urmare, toate acestea imbunatatesc viata motorului. Iata cateva explicatii despre uleiul de motor si importanta vascozitatii uleiului de motor.

Ce face uleiul de motor?

Uleiul de motor este utilizat in principal pentru a mentine suprafetele metalice ale motorului tau pentru a nu se freca si a nu se uza. Face acest lucru creand o pelicula de ulei intre straturi, iar uleiul ajuta si la dispersarea caldurii prin protejarea motorului. In functie de tipul de ulei utilizat, poate proteja, de asemenea, impotriva acumularii de murdarie si a depunerilor in motor care pot provoca blocaje. Uleiul de motor Shell de inalta calitate poate, de asemenea, combate oxidarea si reduce la minimum acizii corozivi. Un ulei de motor de inalta calitate functioneaza mai mult in timp ce creste intervalele de umplere.

Cat de importanta este vascozitatea uleiului de motor?

Vascozitatea uleiului de motor este cel mai important factor in alegerea unui ulei. Vascozitatea este o masura a grosimii unui fluid sau a rezistentei acestuia la curgere. De exemplu, siropul este mai gros decat apa, deci siropul are o vascozitate mai mare decat apa. Vascozitatea uleiului trebuie sa fie adecvata temperaturilor ambiante. Daca este prea gros cand motorul este rece, acesta nu se va deplasa in jurul motorului. Daca, dimpotriva, devine prea fluid atunci cand motorul este fierbinte, nu va oferi protectia corecta a pieselor motorului.

Optimizarea vascozitatii sau grosimii unui ulei maximizeaza, prin urmare, eficienta energetica, evitand in acelasi timp uzura componentelor. Este important ca vascozitatea unui ulei sa ramana cat mai constanta posibil, indiferent de temperatura motorului.
Diferenta dintre uleiul sintetic si uleiul mineral

Exista doua tipuri principale de ulei, mineral si sintetic. Uleiul de motor mineral este derivat din titei. Uleiurile minerale tind sa fie de calitate mai mica decat uleiurile sintetice. Moleculele prezente in uleiul mineral sunt inconsistente ca dimensiune si se confrunta cu o cantitate mai mare de frecare, scazand astfel fluxul de ulei in jurul motorului.

Uleiurile sintetice sunt fabricate printr-un proces stiintific care nu este utilizat in productia de ulei mineral. Procesul de productie asigura uleiul de motor cu o dimensiune constanta a moleculei, crescand astfel fluxul de ulei in intregul motor. Acest lucru permite uleiului sa circule mai repede la pornirea motorului, chiar si la temperaturi mai scazute, oferind protectie impotriva deteriorarii prin abraziune. Uleiurile sintetice sunt, de asemenea, mai rezistente la caldura si sunt mai usor protejate de aditivi antioxidanti (oxidarea este un proces natural de degradare care are loc in ulei in timp).

De care ulei ai nevoie pentru vehiculul tau?

Diferite motoare necesita de obicei specificatii de ulei diferite, motiv pentru care vei gasi pe piata o selectie atat de larga de uleiuri de motor Shell si poate fi dificil de navigat. Pentru a te ghida in alegerea ta, consulta manualul proprietarului sau intreaba-ti mecanicul. 

0 Shares
You May Also Like