Medicul generalist este medicul pe care il consulti cel mai des in timpul vietii tale. El trateaza problemele de sanatate de zi cu zi, in timp ce cunoaste istoricul tau medical si familial.
Meseria de medic generalist
Medicul generalist locuieste, in general, in apropierea locului de resedinta si ofera adesea monitorizare intregii familii. El poate fi medicul de familie. Relatia care se dezvolta intre medic si pacientul poate dura mai multi ani, acest lucru este in special in cazul zonelor rurale.
Medicul de familie asigura monitorizarea personalizata a pacientilor prin prescrierea unui tratament adecvat. El ii poate redirectiona catre medici specialisti atunci cand simptomele pacientului nu mai sunt preocuparea sa. Pacientul trebuie sa treaca mai intai de medicul sau inainte de a consulta un specialist (cu exceptia ginecologului, oftalmologului, psihiatrului si dentistului).
Medicii generalisti lucreaza in principal in cabinete private, dar pot lucra si intr-un spital sau intr-o unitate scolara sau in alte administratii (centru medico-social, medicina a muncii etc.).
Consultatiile medicului incep cu un interviu cu pacientul pentru a afla motivele sosirii sale (durere, disconfort, febra etc.). Apoi, se trece la examinarea medicala a pacientului. Aceasta rutina medicala implica masurarea tensiunii arteriale utilizand un monitor de tensiune arteriala, ascultarea inimii cu stetoscopul, palparea ganglionilor limfatici etc.
De asemenea, poate privi starea traheei pacientului folosind o spatula, precum si cavitatea urechilor sale. De asemenea, medicul curant este autorizat sa efectueze injectii, precum vaccinuri.
Abilitatile necesare pentru a fi medic generalist
Medicul generalist trebuie sa aiba cunostinte medicale variate, deoarece trebuie sa poata trata tot felul de boli. El are posibilitatea de a-si redirectiona pacientii catre specialisti daca boala necesita prea multe cunostinte tehnice.
De asemenea, trebuie sa fie la curent cu diferitele progrese stiintifice realizate in tratamentul bolilor, pentru a-si informa mai bine pacientii.
Medicul trebuie sa respecte confidentialitatea medicala a pacientilor. El trebuie sa arate rabdare si intelegere fata de disconfortul pacientului.
Echipamentul folosit de medicii generalisti
In timpul unei consultatii, medicul este obligat sa examineze anumite parti ale corpului prin palparea acestora, dar si prin utilizarea unor instrumente.
Aceste dispozitive joaca un rol esential in identificarea tulburarilor unui pacient. Aceste produse medicale trebuie sa fie apoi de foarte buna calitate si eficiente.
Un medic generalist trebuie sa aiba:
- un stetoscop pentru a asculta sunetele interne ale corpului in timp ce asculta pieptul pacientului. Medicii generalisti folosesc cel mai adesea stetoscoape manuale.
- un termometru pentru masurarea temperaturii corpului uman. Exista diferite tipuri de termometre, cum ar fi termometre digitale, de urechi, cu infrarosu.
- un monitor de tensiune arteriala, un dispozitiv obligatoriu pentru masurarea tensiunii arteriale a pacientilor.
- Un cantar pentru a cunoaste greutatea pacientilor. Aceste dispozitive sunt din ce in ce mai sofisticate.
- un test de glicemie pentru a masura glucoza din sange.
- un otoscop pentru inspectarea urechii si timpanului.
De asemenea, un medic generalist trebuie sa aiba si alte produse necesare activitatii sale, cum ar fi: manusi sterile, masti chirurgicale, combinezoane de protectie de unica folosinta SPP 20gr, halate de unica folosinta, precum si bonete de unica folosinta.