De ce medicii poarta halate albe? Este vorba doar de igiena sau si de altceva?

De ce medicii poarta halate albe? Este vorba doar de igiena sau si de altceva?

0 Shares
0
0
0

V-ati intrebat vreodata de ce asociem sanatatea cu culoarea alba? De ce unii profesionisti din domeniul sanatatii opteaza pentru un costum albastru sau verde? 

Cat de importante sunt culorile la pacienti? Pentru a raspunde la toate aceste indoieli, trebuie sa ne plasam in secolul al XIX-lea, unde culoarea preferata a medicilor era neagra. Acum se pot gasi inclusiv halate de lucru din tercot pentru barbati. 

Pe atunci medicii purtau negru pentru ca medicina nu era inca considerata o stiinta, asa ca oamenii care au ajutat la vindecarea bolilor altora nu au fost neaparat necesar sa poarte o “uniforma”. Este curios sa ne imaginam un medic imbracat in negru, mai ales ca raportam aceasta culoare la moarte. Acum trebuie sa raspundem la a doua intrebare: de ce alb si nu o alta culoare?

Cat de mult ai avea incredere intr-un medic care poarta negru?

Cand medicii au fost recunoscuti ca profesionisti, societatea a inceput sa-i respecte si a fost important sa se creeze un simbol al acesteia. Haina alba insufla admiratie si seriozitate, o aptitudine pe care am asociat-o cu trecerea anilor si care ramane pana acum. Este dificil sa asculti un medic care nu poarta halat, iar Psihologia are, de asemenea, o justificare pentru acest lucru.

Potrivit statisticilor, medicii prefera halatele albe, deoarece concentratia lor creste. La aceasta se adauga, perspectiva culturala a societatii, care pentru a diferentia timpul de lucru si timpul liber, schimba modul de imbracare.

Nu doar medicii poarta halate atunci cand lucreaza

Roba de lucru, ce este si ce functie are?

Cerintele minime de sanatate si securitate referitoare la utilizarea de catre lucratori a echipamentului individual este o conditie impusa unui lucrator pentru a-l proteja de unul sau mai multe riscuri, care ii pot ameninta securitatea sau sanatatea la locul de munca, precum si orice supliment sau accesoriu destinat acestui scop”.

Dupa cum puteti vedea, aceasta definitie nu include, de exemplu, hainele de lucru, deoarece nu ofera protectie impotriva unui risc. Acesta este cazul halatului de lucru, cu exceptia cazului in care este anticoroziv sau ignifug.

Ce tipuri de halate de lucru puteti gasi?

Halate pentru fabrici, depozite sau medii industriale

Este haina tipica albastra unisex. Acestea sunt utilizate in domeniul industrial, in depozite, fabrici sau depozite si servesc mai presus de toate pentru a lucra intr-un mediu rece. Cu toate acestea, ele nu sunt specifice pentru temperaturi foarte scazute, caz in care este necesar sa aveti un halat de lucru specific.

Halate pentru sectorul alimentar

In acest caz, avem:

  • Cele concepute pentru manipularea alimentelor in fabriciin care selucreaza cu alimente: De exemplu, in fabricile agroalimentare, halatul de lucru este o haina de baza si nu poate fi ignorata sub nici o forma. Ele pot fi albe pentru a vedea murdaria mai usor si nu au, de obicei, buzunare la vedere, ci interioare, din motive de igiena. In plus, mansetele sunt inchise astfel incat sa nu deranjeze atunci cand se lucreaza.
0 Shares
You May Also Like