Cum se foloseste ferastraul pentru traforaj si ce este

Cum se foloseste ferastraul pentru traforaj si ce este

0 Shares
0
0
0

Ferastrau  de traforaj este un ferastrau folosit pentru lucrari de taiere complicate, care adesea incorporeaza curbe stranse. Desi ferastraul de traforaj este adesea folosit pentru o lucrare fina, freza este capabila de raze mult mai stricte si o munca mai delicata. Are un aspect distinctiv datorita adancimii cadrului (de obicei intre 10 si 20 de centimetri), care, impreuna cu paleta relativ scurta de cinci centimetri, face ca aceasta unealta sa apara oarecum disproportionata in comparatie cu cele mai multe alte ferastraie.

In comparatie cu fierastraul de copiat, are lamele mult mai adanci, care de obicei sunt extra-fine, pana la 32 dinti per inch. Acest lucru permite curbele mult mai stricte pentru a fi taiate – cu multe lame, chiar si colturi ascutite – dar lamele sunt de asemenea mult mai fragile in comparatie cu cele ale unui ferastrau normal. Spre deosebire de ferastraul normal, lama are o orientare fixa ​​in raport cu cadrul. Acest lucru inseamna ca frezatul este mai putin util atunci cand se taie componente lungi inguste, dar adancimea crescuta a cadrului permite accesul mult mai departe de marginea placii.

Ferastraul este similar in multe privinte cu fierastraul de derulare, care este, in esenta, un fretsaw cu o masa. Lamele dintre cele doua unelte sunt de obicei interschimbabile, iar intr-adevar ferastraiele de traforaj sunt adesea cunoscute sub denumirea de  ferastrau informal.

Va recomandam sa cumparati cele mai bune ferastraie de traforaj de pe Casa Idea, magazinul online in care toate piesele sunt de cea mai buna calitate.

Datorita dimensiunii sale mari, cadrul reprezinta o proportie mare din greutatea totala a sculei si are un moment relativ mare, care in mainile unui utilizator neexperimentat poate crea o tendinta ca directia de taiere sa se indeparteze de cea dorita . Pentru a contracara acest lucru, ferastraul este de obicei utilizat cu manerul (si lama) aliniat pe o axa verticala, care reduce efectele acestui cuplu. Efectul poate fi, de asemenea, diminuat cu un cadru mai scurt (si mai usor), desi acest lucru reduce si dimensiunea componentelor care pot fi prelucrate.

O masa de taiere sau de frezat, cunoscuta si sub denumirea de placa V, realizata din lemn sau metal si care se fixeaza la marginea benzii de lucru, poate fi utilizata pentru a sustine piesa de lucru, permitand in acelasi timp locul pentru panza ferastraului prin intermediul unui element V in slot.

Lama este de obicei fixata in pozitie folosind o pereche de aripioare. Desi piulitele cu aripioare sunt destinate, de obicei, functionarii fara unelte, este adesea imposibil sa se aplice forta suficienta cu mana.

Desi sunt destinate in mod obisnuit pentru prelucrarea lemnului, lamele de taiere metalice sunt usor disponibile, marind versatilitatea acestui ferastrau. Sunt disponibile si lame spirale care au dinti pe toate laturile lamei si vor taia in orice directie fara a fi nevoie sa se roteasca fie ferastraul, fie piesa de lucru.

Cu toate acestea, ele au, de asemenea, un sant larg si, in consecinta, elimina mai mult material decat o lama conventionala. Sunt disponibile si lame abrazive fara dinti reali, dar constau dintr-un fir acoperit cu diamant.

 

0 Shares
You May Also Like