Care sunt cele mai comune cauze ale ovarului polichistic si cum poate fi remediata aceasta problema

Care sunt cele mai comune cauze ale ovarului polichistic si cum poate fi remediata aceasta problema

0 Shares
0
0
0

Specialistii care se ocupa de ginecologie in Targu Mures ofera o serie de informatii importante despre ovarele polichistice. Obezitatea este o cauza majora a rezistentei la insulina. Atat obezitatea, cat si rezistenta la insulina pot creste riscul de diabet de tip 2.

Sindromul ovarului polichistic este abreviat PCOS. Femeile cu PCOS au adesea prezinta inflamatii. A fi supraponderal poate contribui si la inflamatie. Studiile au conectat excesul de inflamatie cu niveluri mai mari de androgeni.

Medicii nu stiu exact care sunt cauzele PCOS. Ei cred ca provine de la factori precum genele, rezistenta la insulina si niveluri mai mari de inflamatie in organism.

Unele femei incep sa vada simptome in jurul primei menstruatii. Altele descopera ca au PCOS numai dupa ce s-au ingrasat sau au avut probleme atunci cand au vrut sa ramana insarcinate.

Cele mai frecvente simptome PCOS sunt:

  • Menstruatii neregulate. Lipsa ovulatiei impiedica mucoasa uterina sa se elimine in fiecare luna. Unele femei cu PCOS au mai putin de opt menstruatii pe an.
  • Sangerare puternica. Mucoasa uterina se acumuleaza pentru o perioada mai lunga de timp, astfel incat menstruatiile pot fi mai abundente decat in mod normal.
  • Cresterea parului in exces. Peste 70 la suta dintre femeile cu aceasta afectiune se confrunta cu cresterea parului excesiv – inclusiv pe spate, burta si piept. Cresterea excesiva a parului se numeste hirsutism.
  • Acnee. Hormonii masculi pot face pielea mai uleioasa decat de obicei si pot provoca cosuri pe zone precum fata, pieptul si partea superioara a spatelui.
  • Cresterea in greutate . Pana la 80 la suta dintre femeile cu PCOS sunt supraponderale sau obeze.
  • Firele de par de pe cap devin subtiri si cad.
  • Intunecarea pielii. Petele intunecate de piele se pot forma in cutele corpului precum cele de pe gat, in zona inghinala si sub sani.
  • Dureri de cap. Schimbarile hormonale pot declansa dureri de cap la unele femei.

PCOS poate perturba ciclul menstrual, ducand la mai putine menstruatii. Acneea, cresterea parului, cresterea in greutate si petele de piele intunecata sunt alte simptome ale afectiunii.

Avand un nivel de androgeni mai mare decat normal poate afecta fertilitatea si alte aspecte ale sanatatii tale.

Pentru a ramane insarcinata, trebuie sa ovulati. Femeile care nu ovuleaza in mod regulat nu elibereaza suficiente ovule pentru a fi fertilizate. PCOS este una dintre principalele cauze ale infertilitatii la femei.

Pana la 80 la suta dintre femeile cu PCOS sunt supraponderale sau obeze. Atat obezitatea cat si PCOS cresc riscul de glicemie ridicata, tensiune arteriala ridicata, colesterol scazut HDL („bun”) si colesterol LDL („rau”).

Impreuna, acesti factori sunt numiti sindrom metabolic si cresc riscul de boli de inima, diabet si accident vascular cerebral. Aceasta afectiune provoaca pauze repetate in respiratie in timpul noptii, care intrerup somnul.

Apneea de somn este mai frecventa la femeile supraponderale – mai ales daca au si PCOS. Riscul apneei in somn este de 5 pana la 10 ori mai mare la femeile obeze cu PCOS decat la cele fara PCOS.

0 Shares
2 comments

Comments are closed.

You May Also Like