Aparatul dentar – o solutie pentru copiii mici?

0 Shares
0
0
0

Ai observat tot mai multi copii care poarta aparate dentare de la o varsta mica si te intrebi daca e cazul sa poarte si copilul tau? Crezi ca inceperea tratamentului ortodontic de la 7-8 ani este o solutie buna? E important sa stii ca tratamentul ortodontic nu este nici necesar si nici benefic pentru majoritatea copiilor la aceasta varsta.

E necesar sa duci un copil de 7 ani la ortodont?

Screeningul ortodontic este recomandat de la 7 ani, cand copiii au deja primii molari si primii incisivi permanenti. Majoritatea problemelor ortodontice pot fi diagnosticate si chiar prognozate la aceasta varsta.

Printre problemele frecvente se numara:

 • dinti lipsa sau in plus;
 • probleme de crestere a dintilor;
 • probleme de muscatura;
 • probleme de spatiere;
 • discrepante de crestere a maxilarului;
 • obiceiuri orale proaste.

Cand se recomanda tratamentul la copii mai mici?

Exista anumite indicatii ce impun tratamentul ortodontic timpuriu, iar in mare parte este vorba despre probleme legate de muscatura.

 • Ocluzia inversa anterioara (unul sau mai multi dinti frontali superiori se incadreaza in spatele dintilor inferiori).
 • Ocluzia inversa posterioara (unul sau mai multi dinti posteriori superiori se incadreaza in spatele dintilor posteriori inferiori).
 • Obiceiuri orale anormale (suptul degetului).
 • Prognatismul mandibular (maxilarul inferior depaseste maxilarul superior)
 • Ocluzie adanca traumatizanta (dintii frontali inferiori ating cerul gurii cauzand durere sau afectand tesutul).
 • Protruzie severa ce expune dintii din fata la un risc mai mare de leziune.
 • Subdezvoltare severa a maxilarului, ce cauzeaza dificultati respiratorii.
 • Anodontia molarilor si incisivilor permanenti.
 • Motive sociale – copilul este ridiculizat din cauza dintilor.

Ce probleme ortodontice nu impun tratamentul timpuriu

Inghesuirea dintilor

Folosirea unui aparat de expansiune sau a aparatelor dentare pentru a indrepta dintii la o varsta mica atunci cand exista o inghesuire dar nu si muscatura inversa nu este benefica si poate avea chiar efecte secundare precum carii, pete albe, afectarea radacinii.
Studii clinice au demonstrat ca maxilarul inferior va reveni la dimensiunea originala, ce ace face ca folosirea aparatului de expansiune sa fie in zadar daca nu exista muscatura inversa.

Protruzia usoara si moderata

Mai multe studii si review-uri au aratat ca nu exista beneficii reale ale tratamentului ortodontic pentru corectarea protruziei usoare pana la moderate. De aceea, trebuie evitat in aceste cazuri, daca nu exista un risc de trauma sau probleme de respiratie.

Spatierea

Spatierea intre dinti este chiar benefica si nu trebuie rezolvata inainte de eruptia tuturor dintilor permanenti.

Un aparat dentar la varsta mica nu te scapa de el in viitor

Tratamentul ortodontic timpuriu este considerat tratament ortodontic Faza 1 si va fi urmat de Faza 2 dupa eruptia tuturor dintilor permanenti. Asta inseamna, practic, ca un copil va purta aparat mai mult timp, ceea ce va implica si costuri mai mari si riscuri mai mari de aparitie a unor efecte secundare. De aceea trebuie evitat tratamentul ortodontic timpuriu daca nu exista indicatie clara.

Aparatele de expansiune si utilitatea lor

Aparatele de expansiune palatala sunt folosite pentru a lati maxilarul superior. Ele sunt foarte eficiente si pot fi benefice daca sunt folosite in scenariul corect (muscatura inversa sau maxilar superior subdezvoltat).
Aparatele de expansiune nu sunt la fel de eficiente in rezolvarea inghesuirii daca nu exista si muscatura inversa, caz in care expansiunea obtinuta se pierde complet in cateva luni de la incheierea tratamentului.

La ce varsta se poate incepe tratamentul ortodontic

Dezvoltarea dentara este variabila si de aceea nu varsta este cel mai bun mod de a determina momentul potrivit pentru inceperea tratamentului. Cea mai buna abordare este evaluarea completa la 7 ani si vizitele anuale la ortodont pana cand acesta va stabili momentul potrivit pentru inceperea tratamentului.
Inceperea tratamentului ortodontic la momentul potrivit creste sansele de succes si reduce durata tratamentului.

Pentru a afla mai multe despre tratamentul ortodontic, faceţi o programare la Cabinet stomatologic DentPlus.

0 Shares
You May Also Like