Obezitatea este cauza unui numar foarte mare de boli. Din pacate, in prezent, oamenii sunt tot mai putin capabili sa isi dea seama ca sunt supraponderali, acest lucru explicandu-se prin subestimarea perceptiei lor asupra excesului de greutate. In consecinta, multe persoane supraponderale vor continua sa ramana asa si nu vor cauta sa schimbe nimic in stilul lor de viata.
Obezitatea si riscurile pentru sanatate
Obezitatea promoveaza boli grave cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inima si vase de sange, mobilitate scazuta, etc. Nu este de mirare faptul ca cei care petrec mult timp la birou sau in fata calculatorului si nici nu fac exercitii fizice in mod regulat, sunt mai predispusi catre surplus de greutate. Daca la toate acestea adaugam si o alimentatie bazata pe fast-food sau bogata in grasimi saturate, dulciuri si paste fainoase, excesul de grasime se acumuleaza si mai rapid in organism, ducand la obezitate.
Oamenii nu par sa constientizeze efectul alimentatie asupra greutatii lor
Daca oamenii ar constientiza faptul ca fast-food-ul sau alimentele bogate in grasimi saturate au un efect nociv, atunci s-ar alerta si ar face schimbari radicale. Exista multe persoane supraponderale care au o perceptie incorecta a excesului de gerutate si nu isi dau seama de situatia in care se afla. Ele continua sa traiasca in necunoasterea riscului pentru sanatate la care se supun, iar faptul ca guvernele nu fac alerte serioase in acest sens nu este de nici un folos.
Acest lucru este similar cu situatia in care apare un focar de holera, dar nu se aude nici o alerta care sa impuna imbunatatirea stilului de viata.
In concluzie, daca nu va percepeti ca fiind supraponderal, o masurare a IMC-ului (indexul de masa corporala) poate clarifica in modul cel mai obiectiv situatia in care va aflati. IMC este un raport dintre greutatea corporala în kilograme si inaltimea in metri. Un IMC normal este cuprins intre 18 si 24.
Faceti masuratori exacte pentru a afla cum stati
- Aflati IMC-ul dumneavoastra pentru ca el este un indicator al starii de greutate. Totusi, acesta nu este cel mai important indicator al riscului bolilor de inima sau a diabetului de tip 2.
- Masurati-va talia, aceasta masura fiind cel mai bun indicator de risc al bolilor de inima. Masura taliei trebuie sa fie mai mica de 90 – 100 cm pentru barbati si mai putin de 80 cm pentru femei.
- Masurati procentul de grasime corporala.
- Aflati cum stati cu hidratarea – se pot face masuratori a acesteia.
Cum ar trebui sa incepem exercitiile fizice
Daca ati facut masuratorile si ati ajuns la concluzia sa sunteti supraponderal si aveti nevoie de mai multa miscare, se recomanda sa incepeti cu exercitii usoare de mers pe jos, aproximativ 1 km pe zi. O persoana sanatoasa ar trebui sa poata face acest lucru fara probleme. Este important sa consultati medicul in legatura cu aceasta decizie daca luati deja medicamente sau aveti dureri in piept. Impreuna cu el puteti stabili un program confortabil de exercitii fizice pentru a incepe.