Multe persoane semnaleaza ameliorarea mai multor probleme in momentul in care aiu probiotice. De aceea au fost examinate iaurturile cu culturi probiotice. Interesant este ca lactoza din iaurturile care contin probiotice este mai bine tolerata de organism. Studiile explica efectele cu doua mecanisme diferite:
Un clivaj crescut de lactoza in intestinul subtire de catre probiotice (culturile probiotice elibereaza chiar si enzima care divide lactoza);
O influenta pozitiva asupra microflorei din colon, de unde rezulta ca lactoza este mai bine tolerata si absorbita.
Urmatoarele tulpini bacteriene s-au dovedit a fi benefice in studiile de intoleranta la lactoza :
- Bifidobacterium breve
- Bifidobacterium longum
- Lactobacillus bulgaricus
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus caseishirota
- Termofile Streptococcus
Probiotice ajuta la sindromul intestinului iritabil?
Sindromul de intestin iritabil este o boala comuna in care pot exista diarei recurente, constipatie si dureri abdominale. Microbiomul intestinului este modificat la cei cu sindrom de colon iritabil. Prin urmare, multi spera ca pot ameliora simptomele luand probiotice. Pana in prezent, studiile au aratat ca utilizarea regulata si pe termen lung poate duce la urmatoarele efecte pozitive:
- Scaderea severitatii generale a simptomelor;
- Dureri abdominale inferioare;
- Scaderea flatulentei si balonarii.
Pot probioticele sa ajute impotriva diareei?
Calatoria in regiuni cu standarde igienice mai mici creste mult riscul de a dezvolta diaree severa. In plus fata de un kit clasic de prim ajutor cu agenti anti-diareici, sunt recomandate si probiotice pentru prevenirea si tratarea diareei. Cercetatorii au evaluat un numar de 63 de studii cu peste 8.000 de participanti. S-ar putea demonstra ca probioticele pot reduce durata bolii cu aproximativ o zi. In acelasi timp, frecventa miscarilor intestinale este redusa. Printre altele, urmatoarele tulpini sunt benefice, in anumite combinatii pentru a stopa diareea:
- Saccharomyces boulardii
- Lactobacillus bulgaricus
- acidophilus
- Streptococcus thermophilus
- Bifidobacterium bifidum
Probioticele previn bolile cardiovasculare?
Boala cardiovasculara este principala cauza de deces la nivel mondial. In prezent, se crede ca compozitia bacteriilor din intestin poate avea un impact asupra sanatatii inimii. Aceasta teza este sustinuta de un numar tot mai mare de studii. Acestea arata ca probioticele pot avea un efect de scadere asupra urmatorilor parametri:
- tensiune arteriala
- LDL colesterol
- zahar din sange
- markeri inflamatorii
- indicele masei corporale
Cu toate acestea, inca nu se stie care sunt tulpinile bacteriene individuale in care doza actioneaza cel mai bine individual. Fiecare reactioneaza diferit la probiotice din cauza diferitelor gene, a bacteriilor din intestin, a factorilor de mediu si a stilului de viata. Noi va recomandam cel mai bun probiotic din Romania pe care il puteti cumpara accesand linkul.
In tarile industrializate, alergiile sunt raspandite. Febra, astmul sau alergiile alimentare afecteaza multe persoane. Cercetatorii au facut 12 studii controlate. Probioticele au reusit sa reduca simptomele alergice aici. in plus, s-a diminuat numarul de medicamente antialergice luate. Alergiile si intolerantele apar adesea in copilarie. Studiile nu au gasit inca suficiente dovezi conform carora utilizarea probioticelor la copii poate preveni dezvoltarea de alergii.
Probioticele sunt dozate diferit. Deoarece drumul catre intestin este foarte lung si tulpinile probiotice pot pieri chiar si in timpul transportului si depozitarii, doza de probiotice joaca un rol important. Cu cat probiotice sunt mai puternice, cu atat este mai mare probabilitatea ca bacteriile vii sa ajunga acolo unde trebuie.