De ce avem nevoie de ambalaje biodegradabile?

De ce avem nevoie de ambalaje biodegradabile?

0 Shares
0
0
0

Din pacate, cu fiecare zi care trece, mediul inconjurator este din ce in ce mai poluat, iar omul se face responsabil de acest lucru. Marile uzine care polueaza foarte mult, defrisarea padurilor, aruncarea deseurilor in oceane si nu numai, sunt actiuni ale oamenilor care au crescut atat de mult nivelul de poluare la nivel global.

Oamenii trebuie acum sa repare ceea ce au stricat, pentru a evita sa mai polueze pe viitor, si cauta tot felul de solutii in acest sens. Din acest motiv, a inceput procesul de eliminare din uz a pungilor si a ambalajelor din plastic, iar in locul lor au aparut pungile biodegradabile si ambalajele biodegradabile precum vesela biodegradabila de unica folosinta cum gasiti pe neopack.ro. Mai multe detalii insa, veti afla in continuare.

Polimerii sintetici au constituit mult timp temelia materialelor de ambalare. Cu toate acestea, deoarece polimerii sintetici nu sunt biodegradabili, iar dependenta noastra de acestia in industria ambalajelor a dus la probleme ecologice grave. Iata cateva exemple despre cat dureaza o degradare a anumitor ambalaje:

  • punga de plastic: 10-20 de ani;
  • Un container de plastic: 20-30 de ani;
  • Cupe de plastic spumate: 50 de ani;
  • Sticle de bauturi din plastic: 450 de ani.

Polimerii biodegradabili au scopul de a reduce deseurile. Biodegradabil este un tip de material care se poate descompune in elemente naturale sub actiunea microorganismelor intr-o perioada scurta de timp dupa eliminare – de obicei un an sau mai putin.

Se crede ca polimerii biodegradabili vor inlocui polimerii sintetici la un cost scazut, producand astfel un efect pozitiv atat din punct de vedere ecologic, cat si din punct de vedere economic.

Tipuri de materiale utilizate

Proprietatea polimerilor de a biodegrada este definita prin structura lor si nu depinde de materia prima de la care au provenit.

De exemplu, produsele fabricate din polietilena nu se vor biodegrada chiar daca sunt fabricate din polietilena pe baza de bio, in timp ce multi poliesteri alifatici, cum ar fi polihidroxialcanoatele, acidul polilactic etc. se vor biodegrada indiferent de resursa folosita pentru productia lor.

In consecinta, polimerii biodegradabili pot fi atat pe baza de bio, cat si pe baza de fosile, iar biodegradabilitatea lor va depinde de structura lor, nu de originea lor.

Materialele pe baza de bio pot fi obtinute din doua surse:

1. Productia directa de biopolimeri de catre microorganisme, alge sau plante

2. Producerea de monomeri pe baza de bio si polimerizarea ulterioara a acestora. In primul grup, pot fi gasiti polimeri, cum ar fi polihidroxialcanoatele (PHA), polizaharide si oligozaharide (celuloza, hemiceluloza, amidon, inulina, pectina, chitina si chitosan), si altii precum proteine, poli (aminoacid) sau lignina.

In cel de-al doilea grup, cel mai cunoscut exemplu include acidul lactic (si polimerul respectiv, PLA). Exemple de materiale pe baza de fosile biodegradabile pot fi gasite, de exemplu, in unele poliuretane si poliesteri.

Polimerii biodegradabili care si-au gasit aplicarea in ambalaje sunt amidonul, celuloza, chitosanul, acidul poli (lactic) (PLA), policaprolactona (PCL) si polidroxibutiratul (PHB) pentru a numi cateva. Multe materiale pot fi amestecuri care contin componente sintetice, cum ar fi polimeri si aditivi pentru a imbunatati proprietatile functionale ale produsului finit si pentru a extinde gama de aplicatii.

Cu toate acestea, daca aditivii si pigmentii se bazeaza de asemenea pe resurse regenerabile, se poate obtine un polimer cu greutatea de 100% din compusi de biodegradare.

Tendintele actuale si marimea pietei

Tendintele actuale ale ambalajelor biodegradabile includ utilizarea amestecurilor de biopolimeri diferiti precum amestecuri amidon-PLA, amestecuri amidon-PCL etc., precum si dezvoltarea de noi bioplastice cu proprietati mecanice, termice si bariere imbunatatite.

Conform unui raport de piata recent pe piata materialelor plastice biodegradabile, productia de PLA este cel mai mare segment dupa tip, cu o cota de piata de peste 45,1%. Acest lucru se datoreaza proprietatilor mecanice ale PLA si usurintei procesabilitatii.

In ceea ce priveste valoarea, amestecurile de amidon trebuie sa reprezinte cea mai mare cota de pe piata, datorita costului lor comparativ ridicat comparativ cu PLA.

Cel mai mare segment prin aplicarea materialelor plastice biodegradabile este in ambalaje, atat din punct de vedere valoric, cat si volum, cu o cota de piata de peste 60,3%.

Acest lucru se datoreaza faptului ca materialele plastice biodegradabile sunt utilizate din ce in ce mai mult pentru fabricarea materialelor de ambalare cu o singura utilizare, cum ar fi pungi de cumparaturi, tacamuri de unica folosinta etc precum cele de pe neopack.ro, etc.

Utilizarea prognozata sporita a materialelor plastice biodegradabile in viitor este atribuita cresterii gradului de constientizare a mediului, precum si implementarii unor reglementari de mediu mai stricte.

Ar fi indicat ca oamenii, sa isi indrepte din ce in ce mai des atentia spre ambalajele biodegradabile, pentru a contribui la salvarea planetei. Contributia cat de mica a fiecaruia dintre noi, cu siguranta conteaza foarte mult pentru mediuk inconjurator, si pentru generatiile care vor urma.

0 Shares
You May Also Like