Pentru a amenaja interiorul unui magazin folosim de obicei rafturi metalice si modul in care folosim aceste rafturi influenteaza si decizia de cumparare. Sunt si unele momente mai bune in care sa venim cu incercarile de a vinde.
De cate ori ati fost la mai multe magazine alimentare, magazine de haine, magazine mixte si farmacii ori chioscuri si ati iesit nemultumiti din cauza ca vanzatorii nu s-au purtat frumos? Noi credem ca am avut destul de multe experiente neplacute din punctul acesta de vedere.
Cum legea pietei ne invata ca atunci cand un client pleaca din magazin nemultumit este foarte posibil ca el sa nu mai revina in magazin, am facut o lista cu sugestii pentru cei care detin magazine pentru a gestiona foarte bine vanzatorii pe care ii coordoneaza dar si mai multe reguli pe care vanzatorii ar trebui sa le stie.
Pana sa discutam despre sugestii si despre reguli vom discuta despre faptul ca este riscant sa ne pierdem clientii din cauza vanzatorilor si ca putem sa evitam lucrul acesta.
Cat ne costa pe termen lung faptul ca am pierdut un client. Vom face un calcul: vom lua ca si exemplu un magazin alimentar si un client care in medie cumpara de a un magazin produse in valoare de 100 de lei in fiecare saptamana.
Asta inseamna o pierdere de 24000 de lei pe an. Prin urmare daca pierdem un client vom pierde si puterea lui de cumparare. In cazul in care acest client este nemultumit poate sa determine si alti clienti sa renunte la produsele din acel magazin si suma va creste cu mult.
Veti spune ca pierdeti in fiecare zi clienti din mai multe motive si de asemenea si banii pe care acestia nu ii mai dau in magazin. Este adevarat insa pe termen lung aceste modificari sunt considerabile.
Ce puteti sa faceti pentru a putea evita acest lucru si pentru a castiga clienti noi?
Va recomandam sa angajati persoane cat mai comunicative. Este vorba despre o caracteristica de baza a vanzatorilor in general, si cu atat mai mult a celor care vand fizic in magazine. Acesta ar trebui sa stie sa comunice in fiecare zi cu clientii si ar trebui sa stie cum sa faca toate acestea.
Clarificati si stabiliti care este rolul vanzatorului: vanzatorii au un rol important in orice firma in special in magazine. Vanzatorii sunt persoanele care au contact direct cu clientii si ii pot convinge pe acestia sa cumpere si pot sa comunice direct cu ei, pot sa afle sugestiile si nemultumirile pe care acestia le au si pot sa faca clientul sa se intoarca in magazin.
Stabiliti impreuna cu vanzatorul toate obiectivele de vanzare. Lucrul acesta il ajuta pe vanzator sa stie pentru ce anume munceste si va ajuta si pe voi sa ii evaluati mai bine munca. Va recomandam sa oferiti si bonusuri in functie de vanzari. In cazul in care un vanzator vinde mai mult decat se stabileste este recomandat sa ii oferiti bonusuri. Acest lucru il determina pe vanzator sa depaseasca obiectivele propuse.