Comunicarea cu clientii in comertul on line

0 Shares
0
0
0

Vanzarea pe internet a produselor creste de la an la an, nu doar in Occident, dar si in Romania. Intr-adevar, exista anumite tipuri de produse care se preteaza la a fi vandute on line, insa reclama si comunicarea cu clientii prin intermediul internetului este importanta pentru orice firma, chiar daca vanzarea produselor nu se face prin intermediul unei platforme de comert virtual.

Prezentarea produselor pentru distributie

Internetul este indispensabil pentru prezentarea ofertelor, atat ale producatorilor, dar ale distribuitorilor. Multe firme nu au nici macar o pagina de afacere pe o retea sociala, unii nu folosesc nici macar o adresa E-mail pentru comunicare, insa nu este normala o asemenea detasare de aceasta cale de comunicare cu clientii. In vremurile noastre, daca nu esti pe internet, nu existi!

Strictul necesar pentru o afacere – fie si pentru prestatorii de servicii – este macar un website de prezentare, o pagina pe Facebook este necesara, dar nu este suficienta, neasigurand o afisare eficienta a firmei – printre primele locuri – in cautarile pe motoarele de cautate.

Asadar, prezentarea firmei sau a produselor trebuie sa aiba si o reflectare pe internet, chiar daca accentul se pune pe cataloage si pe materiale promotionale tiparite.

Lumea afacerilor se bazeaza acum pe comunicare, iar daca un client care deja cunoaste firma si produsele firmei sau un posibil client are pur si simplu nevoie de numarul de telefon sau de alte detalii de contact, acesta va cauta informatia pe internet mai degraba decat va cauta catalogul sau cartea de vizita a firmei.

Vanzarea cu amanuntul prin intermediul internetului

10 ani inseamna o diferenta ca de la cer la pamant in comportamentul firmelor românesti in ceea ce priveste prezentarea produselor catre clienti, mai ales a celor din categoriile nealimentare.

Unele firme si-au facut propriile magazine virtuale, altele au ales platforme online, care ofera avantaje fara investitii intr-un site propriu – unul dintre cele mai importante avantaje fiind vizibilitatea buna a produselor pe motoarele de cautare.

Chiar daca ritmul comertului online este in continua dezvoltare, relatia firmelor cu clientii trebuie sa ramana umana, sa fie evitata, pe cat se poate, robotizarea comunicarii intre o companie si clientii sai.

Comenzile este firesc sa ajunga la client in timpul promis, insa clientul trebuie – in momentul comenzii – sa stie exact ce alege, avand la dispozitie cat mai multe detalii despre produs pentru a se evita retururi – deci costuri suplimentare, dar si tensiuni intre clienti si firma.

De asemenea, produsul comandat poate fi insotit la expeditie de mici atentii din partea firmei, ar fi pacat ca furnizorul sa nu profite ca in coletul expediat sa puna macar niste pliante sau cataloage de prezentare, care sa atraga atentia asupra altor produse oferite de firma sau asupra unor campanii promotionale.

Iar un mic obiect util oricui, personalizat cu elemente de identitate ale firmei (de exemplu, un pix, un breloc, un calendar, niste mici decoratiuni de birou etc.) va avea drept efect fidelizarea clientului si revenirea acestuia pentru comenzi.

Legatura cu clientii este usor de pastrat acum, cand internetul este purtat oriunde prin intermediul telefoanelor mobile, asadar un mare castig este atragerea clientilor intr-o retea construita in jurul brandului, fie prin intermediul retelelor sociale, dar si comunicarea prin intermediul e-mailului sau a diverselor tipuri de mesaje este, de asemenea, eficienta.

0 Shares