Un manager sau un director de afaceri poate apela la un consultant daca percepe o nevoie de ajutor din partea unui profesionist independent si considera ca acesta va fi persoana potrivita pentru a oferi o astfel de asistenta. Cu toate acestea, despre ce fel de ajutor vorbim? Care poate fi scopul utilizarii unui consultant?
Motivele consultantei pot fi luate in considerare din diferite unghiuri si descrise in diferite moduri. Sa examinam, in primul rand, cinci motive ample sau generice care motiveaza clientii atunci cand apeleaza la consultanti, indiferent de diferentele din domeniul tehnic de interventie si de metoda specifica de interventie utilizata:
— realizarea scopurilor si obiectivelor organizatiei;
— rezolvarea problemelor de management si a eventualelor daune;
— descoperirea si evaluarea de noi oportunitati;
— imbunatatirea invatarii;
— punerea in aplicare a modificarilor.
Alege o companie de consultanta daune in care sa ai incredere.
Atingerea obiectivelor si scopurilor organizatiei
Toate serviciile de consultanta in management si afaceri au un obiectiv general si principal, si anume de a ajuta clientii sa isi atinga obiectivele de afaceri, sociale sau de alta parte.
Aceste obiective pot fi definite intr-o varietate de moduri: rolul de lider al sectorului, avantajele competitive, satisfactia clientilor, calitatea totala sau productivitatea totala, excelenta companiei, performanta ridicata, profitabilitatea, rezultatele imbunatatite ale companiei, eficienta, cresterea si altele precum prevenirea daunelor…
Diferite concepte si termeni reflecta ideile si prioritatile clientilor si consultantilor, starea actuala a cunostintelor de management si consultanta. Intreprinderile comerciale, serviciile publice si organizatiile sociale vor evidentia scopuri diferite.
Orizontul de timp al unei consultante va diferi de la caz la caz. Cu toate acestea, numitorul comun ramane acelasi: consultanta vizeaza cresterea valorii organizatiei clientului, iar aceasta valoare ar trebui sa fie o contributie tangibila si masurabila la atingerea obiectivelor principale ale clientului
Acest obiectiv general al consultantei este fundamental si da sens tuturor activitatilor de consultanta.
Scopul atingerii obiectivelor organizatiei : se presupune ca clientul a definit aceste obiective.
In unele organizatii acest lucru nu se intampla si managementul actioneaza fara nicio perspectiva, obiectiv sau sentiment al misiunii sale. Contributia principala a consultantului ar putea fi sa ajute clientul sa aiba o viziune asupra viitorului, sa stabileasca obiective ambitioase, dar realiste, sa dezvolte o strategie, sa se concentreze pe rezultate si sa inceapa sa ia in considerare provocarile si oportunitatile actuale in lumina obiectivelor pe termen lung si mai fundamentale pentru organizatie.
Consultantii ar trebui sa fie constienti de faptul ca organizatiile pot urmari obiective de diferite tipuri. Uneori, scopul unei consultante poate fi de a consilia clientul cu privire la modul de a mentine o afacere pe picioare, de a proteja contra daunelor, de a repara anumite daune deja efectuate sau chiar sa inchida afacerea.
Consultanta in afaceri nu include doar un sfat din partea unui profesionist ci de asemenea si solutii in diverse probleme pe care afacerea le intampina.
In cele mai multe cazuri, apelarea la un consultant de acest gen, poate fi extrem de benefica inca de la inceput si poate aduce afacerea la un punct maxim de profit, din toate punctele de vedere.