Principiul de functionare al unui aparat de sudat cu arc

Principiul de functionare al unui aparat de sudat cu arc

0 Shares
0
0
0

Exista multe solutii pentru procesul de sudare cu arc: sudare cu arc cu electrod acoperit, statii de sudura MMA, MIG MAG, statie de sudare semi-automata, atat de multe denumiri diferite de sudare care permit producerea unui arc electric.

Insa, fie ca este vorba de sudarea fierului, aluminiului sau otelului inoxidabil, va trebui sa ai un aparat de sudura Almaz cu afisaj electronic.

Cum functioneaza o masina de sudat si principiul sudarii

Ce este sudarea cu arc?

Procesul de sudare cu arc face posibila producerea unei cantitati foarte importante de caldura prin producerea unui arc electric.

Acest arc electric este produs prin generarea unui scurtcircuit care va genera un curent foarte mare care va circula in metalul care trebuie sudat (conductor) pana ajunge la punctul de sudura provocand topirea metalului.

Cum functioneaza sudarea cu arc?

Cand electrodul montat pe suport atinge metalul care trebuie sudat, in acest moment, circuitul electric este inchis.

Apare apoi un arc electric (circulatia unui curent foarte mare) care va incalzi bucata de metal care trebuie sudata si tija (principiul sudarii) si va determina topirea metalelor (temperatura foarte ridicata intre 4000° C si 4500° C).

Prin urmare, aparatul de sudat este proiectat sa reziste la curenti foarte mari variind de la 60A la 700A, in functie de dispozitivele utilizate.

Diferitele tipuri de aparate de sudat:

Sudarea cu arc ofera diferite tehnici care vor depinde de metalul de sudat si de grosimea acestuia. Pentru a alege paratul de sudat, ar trebui sa iti pui urmatoarele intrebari:

• Ce metal ar trebui sa sudezi? Deoarece, in functie de metal, temperatura de topire se va schimba.

• Care este grosimea metalului de sudat? Grosimea metalului va avea o influenta asupra diametrului electrodului si intensitatea pe care utilajul de sudura trebuie sa furnizeze.

Prin urmare, exista mai multe tehnologii de statii de sudura : cu electrod acoperit sau MMA (Manual Metal Arc) semiautomat, MIG (Metal Inert Gas), MAG (Metal Active Gas), care au fiecare proprietati diferite de sudare.

Aparatul de sudat cu electrod acoperit (MMA):

In acest tip de sudura, electrodul este format dintr-un miez metalic conductiv acoperit cu un strat de acoperire. La temperaturi ridicate, aceasta acoperire se va topi si va produce ceea ce se numeste zgura, care protejeaza cordonul de sudura impotriva prezentei oxigenului in aer in timpul fazei de racire.

Acest principiu al sudarii manuale este unul dintre cele mai utilizate, permite sudarea unei game largi de grosimi ale metalelor, dar pentru aceasta, este necesar sa se adapteze diametrul electrodului si acoperirea acestuia si intensitatea curentului in functie de metalul ce trebuie sudat.

Aparatul de sudat semi-automat (MIG MAG):

Aceasta solutie de sudare nu foloseste un electrod, un aparat de sudura semi-automata foloseste un fir continuu de sudare ca electrod (sarma fuzibila sau cu miez).

Aparatul de sudura semi-automata este compus dintr-un generator electric, un cablu electric pe care il conecteaza la partea metalica de sudat. Al doilea pol conductor este conectat la lanterna de sudura. Acest proces de sudare face posibila lucrul cu mai multe metale (otel, aluminiu, fonta, otel inoxidabil).

0 Shares
You May Also Like