Tarile cu o buna cunoastere a limbii engleze sunt mai inovatoare

Tarile cu o buna cunoastere a limbii engleze sunt mai inovatoare

0 Shares
0
0
0

Jack Ma, fondatorul Alibaba, este unul dintre cei mai de succes antreprenori de pe internet.

Dar Jack nu a scris niciodata o linie de cod. Nu are studii de inginer IT sau de programator. In loc de asta, Jack Ma a studiat limba engleza la colegiu si a lucrat ca profesor de engleza si translator, chiar pana sa se lanseze in antreprenoriat. Pentru cursuri engleza, intra pe Ilsc.ro.

Asta nu ne surprinde. Bilingualismul lui Ma, i-a permis sa poata lucra cu eficienta indiferent de culturi sau granite si sa-i dea un avantaj critic atunci cand internetul a patruns in China, in anii 90.

Cand ne gandim la inovare, tindem sa credem ca aceasta este intreprinsa numai de oameni foarte inteligenti, cu studii foarte tehnice ce stau in laboratoare si gandesc solutii pentru viitor.

Este si asa, dar de cele mai multe ori, inovarea este doar o functie a conexiunilor unei persoane sau unei echipe si a abilitatilor acestora de a accesa informatii globale in retea, dar si sa lucreze cu alte persoane cu aceeasi pregatire sau hobby-uri,etc.

Intr-o economie globala, limba engleza faciliteaza foarte mult acest tip de conexiuni. Atunci cand intr-o tara limba engleza este cunoscuta foarte bine (Romania este un astfel de exemplu), sectorul inovarii din acea tara poate livra talente globale si idei extraordinare.

Mai mult decat atat, acum exista si date ce demonstreaza puternica legatura dintre cunoasterea limbii engleze si dezoltarea inventicii, inovarii sau stiintelor tehnice in general. In ultimii 5 ani, s-a pus la punct EF English Proeficiency Index, o analiza a starii globale a raspandirii limbii engleze.

Incepand cu aceste date, putem detalia legaturile dintre buna cunoastere a acestei limbi intr-o anumita tara si puterea sa economica. Se poate examina modul in care companiile de exemplu, acelea care au o limba de lucru comuna, sunt echipate mai bine pentru cooperare si inovare.

Intr-un ultim raport destul de recent, s-a aplicat aceasta analiza pentru a se masura performantele in inovare din diverse tari.

S-au calculat scorurile la limba engleza din peste 70 de tari, reprezentand un esantion de aproape 1 milion de oameni vorbitori de limba engleza, dupa care s-au comparat aceste analize cu rezultatele a peste 800 de indicatori pentru dezvoltare, gasindu-se corelatii sigure intre abilitatile de a vorbi si scrie in limba engleza si sectoarele de inovare.

In particular, tarile cu o buna cunoastere a limbii engleze isi cheltuiesc o parte mai importanta din produsul intern brut, pe cercetare, dezvoltare si educatie, mai mult decat o fac tarile in care limba engleza nu este cunoscuta foarte bine.

Tari ca Suedia, Danemarca si Slovenia au printre cei mai buni vorbitori de limba engleza non-nativi.

Romania nu a fost inclusa in acest studiu, dar noi sustinem ca se afla cel putin la nivelul acestor tari, in ceea ce priveste cunoasterea limbii engleze. Din pacate, desi limba este cunoscuta de catre un numar important de locuitori, statul nu face aceleasi investitii in educatie si in inovare ca in statele mentionate mai sus.

0 Shares
You May Also Like