Pompa de caldura – ce rol indeplineste si dupa ce principii functioneaza

0 Shares
0
0
0

Fiecare locuinta acumuleaza energie termica prin diverse locuri – mobila, podea, pereti si asa mai departe. Dupa caz, este vorba despre caldura sau racoare, acestea fiind eliberate in aer in mod treptat.

In acest sens, este necesara pastrarea unei constante in privinta acestei inertii termice, oricare ar fi valoarea temperaturii din exterior. Pentru a mentine caldura in casa este necesar ca instalatia termica sa asigure o acumulare constanta a acesteia, iar pompa de caldura reprezinta solutia cea mai eficienta.

Modul de functionare al pompei de caldura

Pe timp de iarna, caldura este extrasa din aer, pamant sau apa cu ajutorul unei astfel de pompe. Este necesar a monta si un compresor eficient in cadrul acestei structuri, care sa incalzeasca agentul frigorific la temperatura optima. Apoi instalatiile indeplinesc misiunea de a raspandi caldura in locuinta.

Astfel se desfasoara lucrurile pe timp de iarna. Vara in schimb, ciclul se inverseaza si se are in vedere racirea locuintei. In orice caz, este numita inima pompei de caldura componenta mentionata – compresorul. Dicteaza cat este de eficienta pompa in sine, iar indicele care o masoara este COP – de dorit a fi cat mai mare.

Tipuri de pompe de caldura

Gama de pompe de caldura a reusit sa se diversifice enorm, dupa nevoile pe care le viza publicul. Astfel, la ora actuala acestea se impart, după modul de realizare al ciclului de funcționare și forma de energie de antrenare, in:

Pompe cu o comprimare mecanica de gaze sau vapori – acestea sunt la randul lor prevazute cu compresoare de piston sau, dupa caz, elicoidale antrenate de motoare termice ori electrice, turbocompresoare de asemenea.

Aceasta categorie are rolul de a ajuta la atingerea unor temperaturi optime in locuinta, cu toate ca sunt dintre solutiile cele mai complexe ce vin alaturi de investitii pe masura.

Pompe cu o comprimare cinetica – alcatuiesc acestea categoria ce este prevazuta cu ejectoare, folosind energie cinetica ce are ca sursa jetul de abur. Se utilizeaza destul de rar, avand in vedere randamentul destul de scazut asigurat de compresoarele cu jet.

Pompe cu o comprimare termochimica sau absorbtie – linia aceasta utilizeaza energie electrica, termica sau solara si vine insotita de avantajul utilizarii unei calduri recuperabile. Costurile sunt in general rentabile.

Pompe cu compresieresorbtie – este categoria pe care inca se fac experimente. Cu toate acestea, pare a fi destul de promitatoare, avand in vedere numarul avantajelor pe care le combina. Promit o eficienta sporita, fiind recomandate de faptul ca agentii termici de lucru pot fi reprezentati de solutii binare cu caracter inofensiv.

Pompe cu caldura termoelectrice – acestea au la baza efectul Peltier – poti citi despre el in surse diverse. Prezinta o functionare pe baza de energie electrica.

Aceasta ar fi o prima clasificare a pompelor de caldura. Alegerea uneia trebuie sa bifeze si alte aspecte. Conteaza puterea specifica acesteia, domeniul de utilizare, dar si sursele de caldura utilizate.

Raportarea la toate acestea este o recomandare pentru ca de specificatii ca cele mentionate depinde eficienta de care va da dovada, randamentul pe care il va asigura.

0 Shares
You May Also Like