Cand vine vorba de izolarea apartamentelor, marea problema care se pune este urmatoarea: polistiren expandat sau polistiren extrudat?
Trebuie stiut ca izolarea apartamentelor inseamna, in primul rand, costuri reduse la energia termica. Asadar, de ce sa nu-l preferi, la o adica? Revenind la dilema care priveste tipul de polistiren, trebuie cunoscute in detaliu atat avantajele polistirenului expandat, cat si cele ale polistirenului extrudat.
1. De ce este izolarea propriului imobil una dintre cele mai bune solutii?
Specialistii afirma ca izolatia intregului bloc, atat a subsolului, cat si a acoperisului (locurile unde se pierde cea mai mare cantitate de caldura) reprezinta una dintre cele mai bune solutii.
Un alt lucru de care trebuie sa se tina seama, continua acestia, este intocmirea unui proiect, obtinerea avizelor si consultarea certificatului energetic al cladiri. In acesta din urma sunt specificate materialele recomandate, in functie de caracteristicile cladirii care urmeaza a fi izolata.
2. Polistiren expandat sau polistiren extrudat?
Daca in strainatate tehnologia in materie de polistiren este foarte bine pusa la punct (chiar daca acesta nu se mai foloseste), in Romania lucrurile stau diferit. Astfel, majoritatea romanilor se orienteaza catre materiale ieftine, accentul cazand mai degraba pe cantitate si mai putin pe calitate.
Pentru cladirile vechi, polistirenul expandat reprezinta cea mai buna alegere, deoarece permite permeabilitatea vaporilor. Insa, acest avantaj prezinta si o parte mai putin avantajoasa. Este foarte bine ca vaporii pot migra prin polistiren, insa daca se atinge punctul de inghet, polistirenul se va dezlipi.
Odata ce exista umiditate in polistiren, aceasta isi va mari volumul prin inghet, distrugand acele bilute din care este alcatuit, iar in timp va ceda cu totul.
In ceea ce priveste polistirenul extrudat, trebuie spus ca acesta duce la igrasie, in timp. Majoritea credeau ca, daca polistirenul extrudat este mai dens, automat el asigura o izolare mai buna a locuintei. Ceea ce este fals.
Nu este indicat pentru peretii exteriori, fiind folosit, mai degraba, pentru reabilitarea termica a subsolurilor si a puntilor termice. In cazul polistirenului extrudat dezavantajul este acela ca el nu permite trecerea vaporilor de apa, umiditatea ramanand in peretele izolant, ceea ce duce la igrasie.
Totusi, indiferent de ce material folosesti, pentru a elimina toate impedimentele prezentate mai sus, este indicat sa asiguri o ventilatie corespunzatoare incaperilor.
Un alt mit privitor la polistiren spune ca, cu cat polistirenul este mai gros, cu atat ai mai multa caldura. Ceea ce iarasi e fals, deoarece nu trebuie sa folosesti polistiren de 10 cm grosime, daca certificatul energetic al cladirii nu o recomanda.
3. Cat dureaza polistirenul?
Depinde, in mare parte, de modul de executie al lucrarii si de structura cladirii. Variatiile climatice alaturi de problema vaporilor de apa care intra in interiorul polistirenului reprezinta cativa dintre factorii care reduc considerabil viata polistirenului. Acesta nu are elasticitate mare, in asa fel incat, la fiecare rafala de vant, se comprima.
Exista, asadar, si avantaje si dezavantaje, indifferent de tipul de polistiren folosit. Daca doresti sa-l achizitionezi pentru izolarea propriei locuinte, pot intra pe adrenco.ro pentru mai multe detalii.