Legendele inconjoara extrem de multe lucruri din mediul care ne inconjoara, inca din cele mai vechi timpuri, fie ca vorbim despre obiecte, locuri sau personaje, acestea intotdeauna vor fi prezente, lasand o aura de mister si magie in jurul acestora.
Bineinteles, de legende nu au scapat nici anumite elemente decorative de Craciun, originare, in general, din tara in care au fost folosite pentru prima data. Aceste ornamente sunt predate in mod iubitor din an in an si din generatie in generatie, iar astazi, in acest articol le vom explora legendele pe scurt.
Mult controversatul ornament muratura, sub forma unui castravete murat, era considerat aducator de noroc si a fost intotdeauna ultimul element decorative plasat in Brad. Acest obicei pare ca isi are originile in casele familiilor germane.
Decorarea copacului a fost facuta in ajunul Craciunului, dupa ce copiii au adormit, iar in dimineata urmatoare, de Craciun, primul copil care a gasit simpaticul ornament a fost rasplatit cu un cadou in plus lasat de simpaticul batranel.
Aceasta cautare a muraturii i-a incurajat pe copii sa aprecieze toate ornamentele din bradut, decat sa se grabeasca sa vada ce era sub copac lasat de Mos Craciun, obicei extrem de important mai ales pentru parintii care nu aveau cele mai bune situatii materiale.
Potrivit povestii, magarul care l-a dus pe Iisus in Ierusalim, in Duminica Floriilor, l-a urmat pana unde a murit pe cruce. Pentru ca magarul nu a putut suporta sa priveasca scena, el s-a intors, dar nu l-a putut lasa pe Iisus. Umbra crucii a cazut pe umerii si spatele magarului, iar multi magari poarta astazi aceasta marca. De aici si pastrarea unui ornament in forma de Magar.
Printre alte ornamente de Craciun, exista si cel in forma de Panda. Conform legendei chinezesti, in trecut Panda erau de un pur alb, extrem de angelici si feerici. Povestea spune ca o fata tanara, inmarmurita de frumusetea acestora, si-a dat viata pentru a salva un Panda alb, iar acesti ursuleti s-au intristat enorm la vederea scenei.
In tristetea lor, isi frecau cenusa negra pe picioare ca semn de doliu, apoi se imbratisau, isi stergeau lacrimile de la ochi si isi acopereau urechile cu labele. Oriunde s-au atins, cenusa le-a vopsit blana, ramanand astfel, pentru vecie, in semn de doliu pentru sacrificial fetei.
Legenda decoratiunii in forma de stup de albine spune ca acesta reprezinta oameni legati impreuna pentru a se ajuta reciproc. O grupare de oameni, care lucreaza impreuna spre un singur scop, familia, comunitatea sau bunastarea tarii.
Stupul ofera securitate membrilor sai in timp ce acestia trag impreuna pentru un obiectiv comun.
Desigur, nu va surprinde pe nimeni ca ornamental inima este simbolul iubirii. Inima este motorul vietii si multi cred ca este locul in care se afla sufletul. Inima poate insemna multe lucruri, iubirea de familie, dragostea dintre un cuplu, dragostea copiilor, dar legenda rasunatoare pe care o poarta este aceea a dragostei oferita in mod liber si cu bucurie.
Asadar, daca iubiti pe cineva, asigurati-va ca au o inima de la voi, asezata in pomul de Craciun, in fiecare an, atat timp cat iubirea va dainui peste sufletele voastre!