Pot exista multe motive pentru care un detinator/proprietar de actiuni al unei companii sa vrea sa le vanda si chiar si mai multe motive pentru care cineva ar prefera achizitia de actiuni, in detrimentul infiintarii unei companii complet noi, in Romania. Daca esti interesat de infiintare firma, intra pe Actesrl.ro!
Trebuie tinut cont totusi de faptul ca aceasta procedura este acum ceva mai complicata in Romania si presupune interactiunea dintre autoritatile locale (ce emit taxe) si cel care doreste vanzarea/cumpararea de actiuni.
Aceste autoritati vor verifica daca persoana/firma in cauza are conturile la zi, iar vanzatorul nu are datorii catre bugetul de stat (bugetele locale in speta). O vanzare de actiuni poate dura in unele cazuri pana la 3 luni (acest timp fiind necesar pentru expertiza efectuata de catre autoritatile fiscale).
Este foarte important de notat, ca cel care desemneaza preluarea de actiuni, daca este o persoana straina, atunci, pe langa contractul de transfer al actiunilor, va fi nevoie si de o rezolutie speciala. Daca vor aparea orice fel de diferente in aceste 2 tipuri de acte (intre ele), atunci vor exista probleme la Registrul Comertului.
Transferul actiunilor este o operatiune legala, fiind constituita din transmiterea unui contract pentru transferul acestor actiuni, unuia sau mai mai multor entitati terte (ce detin deja sau nu actiuni in companie), care vor achizitiona aceste actiuni.
Este foarte important de stiut ca daca persoana ce va primi actiunile este deja actionar in compania respectiva, procesul este ceva mai simplu si mai scurt, decat in cazul in care cumparatorul nu este deja un actionar. Transmitatorul de actiuni se numeste cedent, iar partea care primeste actiunile se numeste cesionar.
Cumpararea unor actiuni intr-o companie din Romania este realizata prin contractul de transmitere al actiunilor, incheiat intre 2 parti si anume: detinatorul legal actual al actiunilor respective, ce va ceda aceste actiuni si viitorul actionar proprietar al acestor actiuni.
Impartirea actiunilor poate fi facuta la valoarea lor nominala, mentionata in actul de constituire al companiei respective sau poate fi evaluata la o valoare ceva mai mare decat cea nominala, in acest caz persoana ce preia actiunile avand obligatia sa plateasca o taxa la stat, in valoare de 16%, procentaj care se aplica diferentei dintre valoarea nominala a actiunilor si valoarea efectiva de cumparare.
Pentru ca procesul de vanzare/achizitie de actiuni sa poata fi vizibil si pentru o terta parte, acesta trebuie publicat in Monitorul Oficial. Contractul de vanzare/preluare de actiuni trebuie sa includa si o clauza inserata, prin care valoarea actiunilor este stabilita si care sa stipuleze exact daca aceasta este valoarea nominala a actiunilor respective sau este una modificata (marita).
De asemenea, trebuie stiut faptul ca dividendele aferente transmiterii de actiuni, apartin noului detinator, exceptand cazurile in care partile au stabilit altfel.
Desi legea din Romania se refera la societatile pe actiuni, aceasta se aplica si la societatile cu raspundere limitata, SRL. Ca rezultat, contractul de transmitere/preluare de actiuni, poate contine o clauza ce va permite sau va da dreptul vechiului proprietar, sa obtina valoarea dividendelor pentru perioada precedenta incheierii contractului de preluare.