In ultimii ani un laptop sau un smartphone de pe care sa puteti accesa Internetul acasa nu mai reprezinta doar un moft al catorva persoane destul de bogate care sa si-l permita. Presupunand ca aveti deja un laptop, o tableta sau un smartphone se pune firesca intrebare: cum putem avea internet pe acestea fara sa fim legati de un fir? Sau cum putem distribui internetul la diferite gadget-uri in acelasi timp?
Pentru prima intrebare raspunsul este clar prin achizitionarea unui router wireless. Acesta este practic dispozitivul care distribuie Internetul in retea. Practic un router wireless este echipat cu un emitator sau receptor de tip wireless care poate sa emita la o distanta de circa 200 m semnalul, in acest fel dispozitivele care au wireless putandu-se conecta la Internet prin acel ruter.
Distanta este foarte mult influentata de zidurile prin care semnalul trebuie sa treaca pentru a ajunge la receptor. Daca reteaua dumneavoastra are deja un router, dar care nu suporta wireless aveti doar doua optiuni: prima este inlocuirea routerului cu unul wireless si cea de-a doua este adaugarea unui acces point.
Acesta este doar emitatorul wireless care este conectat la un cablu de retea care este provenit din router iar acesta va extinde reteaua wireless.
Atentie daca reteaua dumneavoastra nu are un router, nu veti putea conecta un acces point direct la cablul din modem. Trebuie neaparat sa aveti un router, unul dintre accesorii telefoane care trebuie achizitionat.
Presupunand ca aveti mai multe desktop-uri in locuri diferite sau mai departe de router si doriti sa scapati de cabluri trase prin casa, va puteti folosi tot de routerul wireless daca veti conecta la fiecare desktop cate o placa de retea wireless sau un stick conectat pe USB.
In continuare,o sa va dau cateva informatii utile despre achizitia unui router wireless:
In primul rand, este vorba despre standard Wi-Fi. Practic viteza este foarte importanta iar viteza unui router este strans legata de protocolul care a fost implementat. Veti putea observa la fiecare router la sectiunea standard Wi-Fi urmatorul cod 802.11 care este urmat de literele b, g, n, sau ac. Aceste litere pot fi in combinatii sau chiar toate impreuna.
Practic standardele b si g sunt cele mai vechi pentru un router. Unele routere vin cu porturi USB pe care pot fi conectate imprimante sau stick\HDD pe USB. Practic diferentele de pret intre routere cu USB si cele fara USB sunt minime din aceasta cauza este bine sa achizitionati un router cu USB. Un alt element important este reprezentat de Single Band sau Dual band, routerul putand fi setat sa transmita pe protocoalele B\G sau N pe o banda si AC pe a doua banda, atat pe 2.5 Ghz cat si pe 5 Ghz.
Unele routere au implementate cate 2 sau 3 antene folosind astfel un canal pentru receptie si totodata unul separat pentru emisie, acest lucru imbunatatind atat viteza cat si stabilitatea semnalului. Suportul 3G este deosebit de important unele routere acceptand un sim de internet pentru a emite acest semnal in format wireless WI-FI.