In momentul in care vorbim despre amanet, trebuie sa stiti ca cele mai bune preturi si conditii sunt la amanet aur Bucuresti. In continuare va prezentam o mica parte din istoria amanetului in Italia.
Totul a inceput de la mici firme care imprumatu aproape gratuit. Aceste eforturi primitive, ca si cele de mai tarziu italiene, au esuat. Vaticanul a fost, prin urmare, constrans sa permita Sacri monti di pietà si sa perceapa un comision clientilor sai pentru a le permite firmelor sa plateasca pentru cheltuieli.
Apoi a aparut o controversa cu privire la legalitatea de a plati dobanzi, care a fost in cele din urma pusa la punct de Papa Leo X, care in cea de-a zecea sedinta a Primului Consiliu al Lateranului, a declarat ca amanetul a fost o institutie legala si valoroasa, si au amenintat cu excomunicarea pe cei care exprima indoieli cu privire la acest subiect.
Consiliul de la Trent a confirmat inferential aceasta decizie, iar intr-o oarecare masura mai tarziu, il gasim pe Sf. Charles Borromeo consiland infiintarea caselor de amanet statale sau municipale.
Cu mult inainte de aceasta, insa, monti di pietà a platit in mod obisnuit dobanzi pentru imprumuturi in Italia. Data infiintarii lor a fost nu mai tarziu de 1464, cand cea mai veche dintre ele pare a fi inregistrata in acea tara – la Orvieto – a fost confirmata de Pius al II-lea.
Trei ani mai tarziu a fost deschis un alt centru la Perugia prin eforturile a doi franciscani, Barnabus Interamnensis si Fortunatus de Copolis. Ei au colectat capitalul necesar prin predicare, iar casele de amanet din Perugia au fost deschise cu un astfel de succes incat sa inregistrat un echilibru substantial de profit la sfarsitul primului an.
Dominicanii s-au straduit sa faca antireclama termenului de casa de imprumut, dar fara nici un folos. Viterbo a infiintat una in 1469, iar Sixt IV a confirmat alta in orasul natal din Savona in 1479.
Dupa moartea fratelui Barnabus in 1474, s-a dat un impuls puternic crearii acestor institutii prin predicarea unui alt franciscan, parintele Bernandino di Feltre, care a fost in timp util canonizat. Prin eforturile sale monti di pietà au fost deschise la Assisi, Mantua, Parma, Lucca, Piacenza, Padova, Vicenza, Pavia si o serie de locuri de o importanta mai mica.
La Florenta, opozitia inchisa a municipiului si ostilitatea deschisa a evreilor au fost impotriva acestor cae de amanet si prima dintre ele a fost deschisa de Savonarola, un dominican, pentru a crea primul pion de foc florentin, dupa ce teologii locali au declarat ca nu exista nici un pacat, chiar este bine sa se plateasca cu dobanda.
Disponibilitatea papilor de a acorda permisiunea pentru casele de amanet din toata Italia, face cu atat mai remarcabil faptul ca capitala papala nu poseda nimic de acest gen pana in 1539 si chiar si atunci datoreaza aceasta realizare unui franciscan.
Aceasta este doar o mica parte din istoria indelungata a ceslor de amanet. Pentru cei interesati sa afle mai multe va invitam sa ne urmariti blogul.