Dupa cum bine stim cu totii, in cele mai multe cazuri, in tara noastra atunci cand o persoana trece in lumea celor drepti, familia greu incercata incepe sa pregateasca totul pentru ceremonia de inmormantare.
Aceasta practica este foarte veche, si pana nu de mult timp, numarul inmormantarilor era urias in comparatie cu numarul incinerarilor umane intr-un crematoriu Romania. Odata cu trecerea timpului insa, lucrurile au inceput sa se schimbe, mai ales in marile orase ale tarii.
De ce? Pentru ca, in marile orase, numarul locurilor de veci disponibile scade cu fiecare zi care trece, iar suprafetele de teren care pot fi destinate creerii de cimitire noi, nu sunt foarte mari. In plus, interesele sunt ca pe suprafetele de teren libere din marile orase, sa se construiasca altceva.
In aceste conditii, cum locurile de veci disponibile scad de la o zi la alta, este cat se poate de firesc ca familiile greu incercate sa isi incinereze decedatii intr-un crematoriu Romania. In ultimii ani, numarul familiilor greu incercate care au recurs la aceasta metoda a crescut considerabil.
Ba chiar mai mult, exista voci care sustin ca in viitorul apropiat, numarul inmormantarilor va scadea din ce in ce mai mult, in timp ce numarul incinerarilor umane va creste din ce in ce mai mult.
Tinand cont de aceste detalii, este indicat sa cunoasteti cat mai multe lucruri despre incinerarea umana. Veti afla in continuare ce este crematia, plus diferite alte informatii extrem de valoroase.
Cremarea este un proces prin care corpul este transformat in cenusa. Crematia nu este doar un ritual antic, ci este si cel mai modern ditual, dat fiind faptul ca acesta reprezinta o solutie eficienta la problemele teritoriale, igienice si urbane.
Este un ritual universal, acelasi pentru toata lumea, care evita dezintegrarea fara mila a corpului nostru si pentru a proteja nevoile igienice si de mediu ale societatilor moderne.
Incinerarea umana este un proces care se desfasoara doar in crematorii autorizate, iar procedura este practicata in deplin respect pentru demnitatea defunctului si a familiilor.
Cremarea este posibila daca:
- defunctul este inregistrat la o companie care are ca scop cremarea;
- defunctul a lasat un testament (de asemenea un holograf) care arata vointa lui de a fi incinerat si nu inmormantat; in acest caz, testamentul trebuie depus la un notar care este responsabil de publicare;
- sotul/sotia sau, in absenta rudelor cele mai apropiate, dupa moarte vor emite o declaratie scrisa care confirma vointa de cremare exprimata in viata de decedat.
Dupa cremare, asa cum prevede legislatia regionala, cenusa poate fi:
- ingropata intr-un artefact in concesiune (loculus, chiar daca este deja ocupat de un cadavru, o capela, un mormant al familiei, osuar);
- incredintata unui membru al familiei pentru ingrijirea la domiciliu;
- imprastiata in natura sau in apa (mare, rau, lac, ocean);
Cremarea poate fi folosita si in cazul ramasitelor nemineralizate, gasite in urma exhumarilor sau a extinctiilor. Cremarea ramasitelor are loc, la cererea membrilor familiei indreptatite, in aceeasi maniera.
Acestea sunt asadaar cateva dintre cele mai importante detalii pe care este indicat sa le cunoasteti cu totii despre cremare, dat fiind faptul ca din ce in ce mai multe trupuri neinsufletite sunt in zilele noastre incinerate.