Una dintre cele mai importante piese telefoane originale ale smartphone-lor este ecranul, asa ca in urmatoarele randuri vom discutam ai mult despre tipurile de ecrane pentru smartphone.
Ecranele pentru telefoane mobile pot varia foarte mult de la telefon la telefon si tipul de ecran pe care telefonul dvs. il are, are un impact mare asupra modului in care utilizati dispozitivul. Iata o prezentare generala a celor mai frecvente tipuri de ecrane gasite pe telefoanele mobile.
LCD-uri
Un ecran cu cristale lichide (LCD) este un afisaj cu panouri subtiri care este utilizat in multe computere, televizoare si telefoane mobile, dar de fapt exista mai multe tipuri diferite de LCD-uri. Iata tipurile de LCD pe care le veti gasi pe un telefon mobil.
LCD – Un ecran LCD necesita o lumina de fundal, ceea ce inseamna ca un afisaj LCD necesita mai multa energie decat alte tipuri de afisaje. Aceasta ar putea fi impozitarea bateriei telefonului. LCD-urile sunt subtiri si usoare, totusi, si ieftin de produs.
Transformatorul subtire-film (TFT) – Afisajele TFT-LCD reprezinta o imbunatatire a calitatii ecranelor LCD mai vechi. Afisajul ofera imagini clare, dar ofera o vizualizare slaba dintr-un unghi. Acest afisaj este cel mai bine vizualizat direct.
In-Plane Switching (IPS) – IPS-LCD-urile reprezinta o imbunatatire fata de TFT-LCD prin faptul ca ofera o reproducere mai buna a culorilor si unghiuri de vizualizare mai largi. Acestea sunt folosite pe smartphone-uri midrange si high-end si dispozitive portabile.
Afisaje OLED
Afisajele ecologice cu dioda de lumina (OLED) pot oferi imagini mai clare si mai luminoase decat ecranele LCD in timp ce consuma mai putina energie. La fel ca LCD-urile, ecrane OLED vin intr-o varietate de tipuri. Iata tipurile de afisaje OLED pe care le veti gasi pe smartphone-uri.
Afisaj OLED – Un ecran OLED nu necesita o lumina de fundal pentru a lumina pixelii afisati. Foloseste lanturi de hidrocarburi organice care emit lumina. Fiecare pixel face propria sa lumina. Contrastul este ridicat, ceea ce permite negru si alb stralucitor. Durata de viata a afisajului poate fi mai scurta decat cea a unui LCD, datorita naturii organice a componentelor sale.
Active-Matrix OLED (AMOLED) – AMOLED afiseaza o parte a unui ecran TFT cu un ecran OLED pentru timpi rapizi de reactie si economii de energie.
Ecranul Super AMOLED – Super AMOLED se bazeaza pe tehnologia AMOLED. Acesta ofera un ecran de 20% mai stralucitor si utilizeaza 20% mai putina putere. Deoarece are o reflectare mult mai redusa a razelor solare decat un afisaj AMOLED, este ideala pentru telefoanele utilizate frecvent in aer liber.
Retina Display
Apple apeleaza afisajul pe ecranul iPhone al unui ecran retina, spunand ca ofera mai multi pixeli decat ochiul uman poate vedea. Este dificil sa stabiliti specificatiile exacte ale unui ecran Retina deoarece iPhone-ul a modificat dimensiunea de mai multe ori de la introducerea tehnologiei. Cu toate acestea, un ecran Retina ofera cel putin 326 de pixeli pe inch.
Cu lansarea iPhone-ului X, Apple a introdus afisajul Super Retina, care are o rezolutie de 458 ppi, necesita mai putina putere si functioneaza mai bine in aer liber. Afisajele Retina si Super Retina sunt disponibile numai pe iPhone-urile Apple.