Daca vreti sa aflati mai multe beneficii ulei de cocos va recomandam sa cititi acest articol unde veti afla cu siguranta mai multe despre acest produs.
Trigliceridele cu lant mediu din uleiul de nuca de cocos s-au dovedit a creste caloriile arse timp de 24 de ore cu pana la 5%.
Uleiul de nuca de cocos poate distruge microorganismele daunatoare
Acidul lauric cu 12 atomi de carbon reprezinta aproximativ 50% din acizii grasi din uleiul de nuca de cocos.
Cand acidul lauric este digerat, el formeaza si o substanta numita monolaurina.
Atat acidul lauric cat si monolaurina pot ucide agenti patogeni daunatori cum ar fi bacteriile, virusii si ciupercile.
De exemplu, aceste substante s-au dovedit a ajuta la distrugerea bacteriei Staphylococcus aureus (un patogen foarte periculos) si a drojdiei Candida albicans, o sursa comuna de infectii cu drojdie la om (7, 8).
Acizii grasi din uleiul de cocos pot ucide agenti patogeni nocivi, inclusiv bacterii, virusi si ciuperci. Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea infectiilor.
Uleiul de nuca de cocos va poate reduce foamea, ajutandu-va sa mancati mai putin
O caracteristica interesanta a acizilor grasi din uleiul de nuca de cocos este ca va pot reduce foamea.
Aceasta poate fi legata de modul in care grasimile sunt metabolizate, deoarece cetonele pot avea un efect de reducere a apetitului.
Intr-un studiu, diferite cantitati de trigliceride cu lant mediu si lung au fost administrate la 6 barbati sanatosi.
Barbatii care au consumat mai mult ulei de nuca de cocos au mancat 256 mai putine calorii pe zi, in medie.
Un alt studiu efectuat la 14 barbati sanatosi a descoperit ca cei care au mancat cele mai multe MCT-uri la micul dejun au consumat mai putine calorii la pranz.
Aceste studii au fost mici mici si se faceau doar pentru perioade scurte de timp. Daca acest efect ar persista pe termen lung, ar putea contribui la reducerea greutatii corporale pe o perioada de mai multi ani.
Acizii grasi din nuca de cocos pot reduce crizele convulsive
O dieta asa-numita cetogenica (carbohidrati foarte scazut, foarte bogata in grasimi) este studiata in prezent pentru a trata diferite tulburari.
Cea mai cunoscuta aplicatie terapeutica a acestei diete este tratarea epilepsiei rezistente la medicamente la copii.
Aceasta dieta implica consumarea foarte putini carbohidrati si cantitati mari de grasimi, ceea ce duce la concentratii crescute de cetone in sange.
Din anumite motive, dieta reduce dramatic rata convulsiilor la copiii epileptici, chiar si cei care nu au avut succes cu mai multe tipuri diferite de medicamente.
Deoarece acizii grasi din uleiul de nuca de cocos se transporta in ficat si se transforma in cetone, ei sunt adesea folositi la pacientii cu epilepsie pentru a induce cetoza, permitand in acelasi timp o cantitate mai mare de carbohidrati in alimentatie.
MCT-urile din uleiul de nuca de cocos pot creste concentratia in sange a organismelor cetone, care pot contribui la reducerea crizelor la copiii cu epilepsie.
Uleiul de nuca de cocos poate ridica colesterolul HDL bun
Uleiul de cocos contine grasimi naturale saturate care maresc colesterolul HDL bun in organism. De asemenea, el poate ajuta la transformarea colesterolului LDL rau intr-o forma mai putin daunatoare.
Prin cresterea HDL, multi experti cred ca uleiul de nuca de cocos ar putea fi bun pentru sanatatea inimii in comparatie cu multe alte grasimi.